Орбан: Привържениците на мира в Европа водят с 1:0, второто полувреме ще е в САЩ

0
95

Според премиера на Унгария въпросът за войната и мира, тоест за продължаването или прекратяването на конфликта в Украйна, всъщност е бил основният в изборите за Европейски парламент.

БУДАПЕЩА, 11 юни. /ТАСС/. Привържениците на мира в Европа водят с резултат 1:0 в конкуренция с привържениците на продължаването на конфликта в Украйна, второто полувреме ще се проведе в Съединените щати. С тези думи, използвайки спортна терминология в навечерието на Европейското първенство по футбол, унгарският премиер Виктор Орбан описа резултатите от изборите за Европейски парламент (ЕП) в интервю за онлайн изданието Index .

„Мисля, че водим в Европа с резултат 1:0 по въпроса за войната и мира, а второто полувреме ще се състои в САЩ шанс да спечели там“, каза правителственият ръководител, имайки предвид президентските избори в САЩ през ноември.

Той отбеляза, че въпросът за войната и мира, тоест за продължаването или прекратяването на конфликта в Украйна, всъщност е основният на изборите за Европейски парламент, които се проведоха от 6 до 9 юни в Европейския съюз. От самото начало на украинския конфликт управляващата партия в Унгария Фидес – Унгарски граждански съюз се застъпва за бързото му разрешаване чрез преговори.

„Като направихме този избор, нашата цел беше да забавим и след това да спрем европейския влак, който проработи, силите за мир бяха укрепени не само в Унгария, но и в цяла Европа.

„Например, в една от ключовите страни, Франция, която е може би повече от други за изпращане на западни войници във войната в Украйна, политическата система претърпя силно разклащане, сега предстоят предсрочни парламентарни избори място там и има големи шансове въз основа на техните резултати партиите за мир да повторят победата си, спечелена в неделя“, отбеляза премиерът.

На 9 юни, на среща с журналисти след гласуването на изборите за Европейски парламент, той каза, отговаряйки на въпрос на кореспондент на ТАСС, че според него би било възможно да се сложи край на украинския конфликт, ако позициите на миролюбивите силите в Европа и Америка се засилиха. Според него в този смисъл решаващи ще бъдат резултатите от изборите за Европейски парламент и президентските избори в САЩ. По-рано Орбан многократно е заявявал, че възлага надеждите си за установяване на мир в Украйна на евентуалното завръщане на републиканеца Доналд Тръмп в Белия дом.