Спешен ремонт се извършва в една от залите на Художествената галерия в Балчик, съобщи в ефира на Радио Варна Албена Иванова. Тя сподели, че още миналата година било регистрирано сериозно пропадане на пода. В средата на януари работници на общинско предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство“ започнаха разчистване на компрометираното място. В хода на работата се натъкват на подземие.

Сградата е строена в началото на 20 век, първоначално за училище, а през 1987 година е преобразувана в галерия. По думите на директора на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева в мазето се е съхранявало горивото за отопление на сградата. Докъде обаче се разпростира то, ще стане ясно в хода на разчистването и укрепването.

„Надяваме се до април – май дейностите да приключат и да бъдем готови за богатата програма за Нощта на музеите и галериите“, допълни Енчева:….

В момента галерията е затворена за посетители. Докато тече ремонтът, ще се използва новата експозиционна зала на Историческия музей, направена в края на 2018 година на мястото на бившата ритуална зала.

За още интересни публикации ни последвайте в Google+ или pinterest

Коментирай