Общинският съвет в Балчик даде съгласие общината да поиска от Министерството на културата правата за управление на античния храм на богинята Кибела, който е публична държавна собственост. За взетото решение съобщи председателят на общинския съвет Николай Колев, като уточни, че ще се настоява управлението на паметника на културата да бъде предоставено за срок от десет години, съобщи кореспондентът на БТА Юлия
Христова.

Елинистичната сграда, която е в частен парцел, бе открита при аварийни разкопки през 2007 година. Храмът вече се руши и е в лошо състояние, многократно коментира кметът на Балчик Николай Ангелов, по чието предложение общинският съвет е взел решението за започване на процедурата. Кметът вече изрази готовност археологическият обект да бъде възстановен на мястото, където е открит, като бъде отчужден частният имот, или античната сграда да бъде преместена край Морската гара.
Храмът на Кибела е строен през 280-260 година преди Христа и е действал повече от 700 години преди да бъде затрупан най-вероятно при земетресение в древния Дионисополис. Археолозите посочиха сградата при откриването й като най-добре запазеният елинистичен храм в света.

Най-ценните находки от молитвения дом – сред които и храмовата статуя на Великата майка на боговете Кибела, са част от експозицията на музея в Балчик.