Няма случай на острия хепатит с неясен произход в България, стана ясно от думите на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Детето, за което имаше съмнения, че е заразено в Бургас, прекарало по-рано лека инфекция, лекувано е с медикаменти, които вероятно са оказали влияние на черния му дроб, обяви тя на брифинг.

Детето е в много добро здравословно състояние, каза проф. Христова и обясни, че чрез PCR детето е било тествано за над 20 вида вируса, като няма наличие на нито един.

Прекарало е преди няколко месеца лека инфекция, вероятно респираторна, която е възможно леко да засегне черния дроб, посочи проф. Христова и добави: Не се касае за този случай на остър хепатит, за който следим в Европа и света, но Националния център продължава да следи за евентуална поява на хепатита с неясен произход. 

В неделя излезе информация, че има случай в Бургас на острия хепатит при деца с неясен произход, за който сигнализираха редица държави.

Няма огнище, но точно затова е много важно да бъдем изключително отговорни и бдителни към всичко, което се случва с нас, дали е ковид, дали е хепатит – да бъдем отговорни и здравно просветени, призова здравният министър Асена Сербезова през уикенда.

Случаите на хепатит са сред предходно здрави деца, на възраст от 2 до 5 години.

На 3 май от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) припомниха, че месец по-рано – на 5 април 2022 г., здравните власти на Великобритания съобщиха на Световната здравна организация за увеличаване на броя на случаите на остър хепатит с неизвестна етиология при здрави деца на възраст под 10 години, от Шотландия.

До 20 април случаите са 111, докладвани от цяла Великобритания. До момента 12 страни от ЕС са докладвали за спорадични случаи – Австрия (2), Белгия (2), Дания (6), Франция (2), Германия (1), Ирландия (5), Италия (17), Холандия (4), Норвегия (2), Полша (1), Румъния (1) и Испания (12), като общо при 5 деца се е наложила чернодробна трансплантация.

На 6 май здравните власти на Великобритания съобщиха за вече около 163 регистрирани случаи. В САЩ са 109, сред които и пет смъртни случая.

Клиничните симптоми при заболелите деца съответстват на тежък остър хепатит с повишени нива на чернодробни ензими – аспартат аминотрансфераза/аспартат трансаминаза (AST) или аланин аминотрансфераза/аланин трансаминаза (ALT) над 500 IU/L и иктер. При някои от случаите се съобщава за стомашно-чревни симптоми като болки в корема, диария и повръщане през предходните седмици. При незначителна част от заболелите е установена повишена телесна температура. Болшинството от случаите са хоспитализирани и е проведено болнично лечение.
Източник: dir.bg