Добрич ще се включи тази вечер за шеста поредна година в един от най-вълнуващите формати за популяризиране на съвременна европейска литература.

Проектът е иницииран и се организира от Чешките центрове от 2006 г. и постепенно към него се включват градове от различни държави.  Главни организатори на събитието са посолствата и културните институти на европейски страни.

За Добрич тази година организатори са Община град Добрич, Регионален исторически музей – Добрич и Регионална библиотека „Дора Габе“.

По традиция в четенето по места се включва и кметът на Добрич – Йордан Йорданов. Тази година той ще открие събитието в 17.00 ч. в Дом-паметник „Йордан Йовков“, където щафетата ще поеме д-р Хасан Ефраимов с един от най-интересните текстове – „Човекът, който дължеше живота си на един сън“ от Феликс де Менделсон.

В Регионална библиотека „Дора Габе“ избраният текст „Аврам, Богдан, вода газят“ от Владислава Войнович, е предназначен както за деца, така и за възрастни. Четенето ще открие г-жа Росица Йорданова – зам.-кмет на Община град Добрич, а после слушателите ще поеме артистичният Румен Куртев. Тук ще се включи и поетът Сашо Серафимов, който се радва на нова книга.

В Музея в Градски парк „Св. Георги“ четенето ще открие г-жа Добринка Стоилова – Вр. ИД зам.-кмет на Община град Добрич. Текстът, който ще чуят слушателите, е  част от „Отивам си е възвратен глагол“ от Тайе Селаси. Изключително удобно в залата „Природата на Добруджа“ ще се чувства Християн Христов – този път като четец, а не като директор на Центъра за защита на природата и животните в Добрич.

 

Община Добрич кани приятелите на литературата от 17.00 ч. до 20.00 ч. на посочените места. Входът е свободен при строго спазване на противоепидемичните мерки в условията на извънредна епидемиологична обстановка.

 

 

ПРИЯТНО СЛУШАНЕ!

 

 

loading...