Къде е гробът на поета революционер Христо Ботев – този въпрос вече 147 години търси отговор и стана актуален през последните дни, благодарение на ново изследване. Екип на bTV стигна заедно с автора до предполагаемия гроб на Ботев във Врачанския балкан.

Смята се, че отрязаната глава на Ботев е погребана в двора на един от врачанските храмове, но колкото и да е популярна, тази теза също не е доказана.

Според историка проф. Пламен Павлов извадените на бял свят свидетелства на най-обикновени хора от онова време доказват и друго важно – че Ботев е убит от чужди, а не от свои.

“Четири дена след сраженията дядо Вълко казва на Петър Мазнев, който е дошъл при него, 15-годишния Петър Мазнев: Видиш ли къде се вият орлите, това е лобното място на Ботев, дека го застреля черкезинот, аз сега ще отида да видя какво мога да сторя, защото е грехота да се пилеят така християнски кости“, казва Николай Иванов, историк и автор на книгата.

Овчарят Вълко Очиндолски прави немислимото във времена на смърт и страх.

“Събира каквото са разпилели зверовете и орлите във връхната си дреха, той сам го казва това, връзва го на магарето и през този дълбок дол, по много труден участък се приближава тук. Изкопава около 17 ч. плитък гроб и го погребва“, обясни Иванов.

Въпреки че още не е доказана, тезата намира сериозни поддръжници, сред тях Боян Ботьов, потомък на героичния род.

“Аз вярвам, че е истина. Досега, общо взето, винаги се казваше, че Христо Ботев няма гроб. Това звучи възвишено, поетично, но добре е хората да знаят историческата истина каква е и ще работим в тази насока“, казва Ботьов.

“За да може да установим точното място около храма, за да се открият тези кости, и както каза Боян Ботьов, да се направи ДНК-експертиза и ние спокойно да кажем, че тук лежи тялото на големия поет и революционер Христо Ботев“, смята Христо Илиев, който е общественик от Враца.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник