Това е отговор на смъртта на лидерите на Хамас и Хизбула, както и на израелската операция в Ливан

Вечерта на 1 октомври Иран предприе широкомащабна атака срещу Израел, която включваше изстрелване на стотици балистични ракети. Това се случи по-малко от ден след началото на „ограничена сухопътна военна операция“ от израелската армия срещу ливанската шиитска групировка Хизбула, съюзена с Техеран, в граничните райони на Южен Ливан и четири дни след убийството на генералния секретар на ливанското движение Хасан Насрала. 

Израелските сили за отбрана (IDF) записаха началото на атаката, като обявиха ракетни сирени в цялата страна в 19:32 местно време (съвпадащо с московското време) в канала си в Telegram. В 19:36 се появи обяснение, че тревогата е обявена поради факта, че „ракети са изстреляни от Иран в посока Израел“. Гражданите бяха посъветвани да „следват точно инструкциите на тиловото командване на страната“. Говорителят на IDF контраадмирал Даниел Хагари отбеляза в обръщението си към съгражданите в 19:43, че ако чуят експлозии, „това може да са резултати от прехващане на ракети“.

В 19:49 ч. ЦАХАЛ съобщи за тревога за ракета в района на пустинята Негев. Там има въздушни бази, които са били цел на иранска ракетна атака в средата на април 2024 г. Иранската агенция Tasnim твърди, че базата на израелските военновъздушни сили Nevatim в района е била ударена. IDF не коментира тази информация към момента на публикуване на бележката. 

Около 20:00 часа на уебсайта на Корпуса на гвардейците на иранската ислямска революция (IRGC) се появи изявление , потвърждаващо изстрелването на Иран с ракетна атака срещу Израел. В доклада се казва, че настоящият ракетен удар е отговор на „мъченичеството“ на ръководителя на Политбюро на Хамас Исмаил Ханийе, убит на 31 юли, както и на генералния секретар на Хизбула Хасан Насрала и командващия силите на Корейската революционна гвардия в Ливан Абас Нилфрушан на 27 септември. „Чрез изстрелване на десетки балистични ракети, военновъздушните сили на Корейската революционна революция са насочени към важни военни и охранителни съоръжения в центъра на окупираните територии, подробностите за които ще бъдат споменати по-късно“, се казва в изявлението. 

Отбелязва се, че атаката е започната от IRGC с одобрението на Висшия съвет за национална сигурност и уведомление на Генералния щаб на иранските въоръжени сили, както и с подкрепата на армията и Министерството на отбраната на тази страна. „Ако ционисткият режим отговори военно на тази операция, той ще бъде изправен пред нови опустошителни и разрушителни атаки“, предупреди IRGC.

Мисията на Иран в ООН нарече атаката срещу Израел „легитимен и рационален отговор“ на „терористичните актове на ционисткия режим“ в публикация в социалната мрежа X и също заплаши с отговор на възможна ответна атака от Тел Авив. В същото време говорителят на IDF Хагари вече заплаши Техеран с „последствия“ и заяви, че има „планове“ в това отношение.

На този фон президентът на САЩ Джо Байдън инструктира американските военни да помогнат на „израелската защита срещу ирански атаки и да свалят ракети, летящи в посока на Израел“, каза Син Савет, говорител на Съвета за национална сигурност (NSC) при американския лидер. каза около 20:00 часа московско време в социалната мрежа. Той отбеляза, че Байдън и неговият вицепрезидент Камала Харис получават постоянни актуализации за ситуацията.

В същото време, още в 20:24 московско време, ИД информира жителите на Израел, че „според оценката на ситуацията“ гражданите на страната могат да напуснат убежища. По време на ракетната атака Израел, съседна Йордания и Ирак затвориха въздушното си пространство.

Към момента на писане беше трудно да се определи точният брой на иранските ракети, изстреляни срещу Израел. По-специално The Jerusalem Post първо пише за 400 и 500, а след това за „около 181 ракети“, въз основа на изчисления на броя на сирените, пуснати в цялата страна. „Таймс ъф Израел“ писа за „около 180 ракети“. Bloomberg съобщи , позовавайки се на радио на израелската армия, данни за „100 до 200“ ракети.

В Израел не се съобщава за сериозни щети или значителни жертви.

В отговор на иранския удар Израел най-вероятно ще удари Иран, смята Руслан Пухов, член на Обществения съвет към Министерството на отбраната на Русия. Но САЩ едва ли ще вземат пряко участие в подобен удар, тъй като сегашната администрация не е заинтересована от неконтролирана ескалация в Близкия изток, подчертава Пухов.

Ракетната атака срещу Иран е принудителна мярка на Техеран, за да спре сухопътната операция на Израел в Ливан, казва Раджаб Сафаров, генерален директор на Центъра за изследване на съвременния Иран. Експертът припомни, че по-рано иранското ръководство отказа да предприеме ответни мерки срещу Израел след убийството на Хания през юли заради обещанията на западните държавни глави да постигнат прекратяване на военните действия в ивицата Газа. „Но Западът не изпълни това обещание и след убийството на Хасан Насрала търпението на Техеран се изчерпа и сега светът е изправен пред заплахата от ескалираща регионална война“, добави експертът.

Обсъжданата иранска ракетна атака надхвърля по мащаб априлските атаки срещу Израел, отбелязва Сафаров: „Страната се позиционира като лидер на мюсюлманския свят и вече не може да си позволи загуби на имидж от липсата на отговор“. Теоретично Иран може да изпрати сухопътни въоръжени сили в Сирия и Ливан, за да защити своите съюзници, признава Сафаров. Осъществимостта на такъв сценарий, отбелязва експертът, зависи от по-нататъшната ситуация в региона и реакцията на Израел.

Тел Авив възстанови запасите си от ракети за противовъздушна отбрана след априлските удари на Иран, каза военният експерт на Руския съвет по международни въпроси Александър Ермаков. Но според експерта при такава интензивност на иранските ракетни атаки резервите от израелски снаряди Iron Dome ще бъдат изчерпани и израелската армия ще бъде принудена да премахне пълното въздушно прикритие и да се съсредоточи върху защитата само на стратегически важни обекти.

Но все още ще бъде по-трудно за Иран да отблъсне евентуални израелски ответни удари, смята Ермаков: „Иранската армия има много по-скромни военни възможности. Вярно е, че иранската противовъздушна отбрана не си поставя задачата да защитава цялата територия на страната и теоретично на първо място ще сваля израелски самолет.

https://www.vedomosti.ru/