Ние, музикантите, носим отговорност да възпитаваме вкуса на публиката, каза във Враца цигуларката Галина Койчева

0
9



Ние, музикантите, носим отговорност да възпитаваме вкуса на публиката, да представяме и нещо различно, което, ако на нас ни доставя удоволствие, бихме успели да го предадем и на самата публика, каза за БТА цигуларката Галина Койчева, която ще е солист в концерта „Майстори на цигулката“ със Симфониета-Враца.

За първи път публиката ще чуе Концерт за цигулка и оркестър, оп. 54 от Антон Аренски, за който няма информация да е свирен досега поне в последните над 30 години, обясни Койчева. Тя допълни, че за нея този концерт е специален и е влюбена в неговото звучене вече 18 години. „Тогава с колегите ми от Трио „Арденца“ изпълнявах друго произведение от същия композитор,  изключително много ни хареса музиката и реших да проверя какви други произведения е имал“, разказа цигуларката. Тя добави, че композиторът е бил ученик на Римски-Корсаков, бил е повлиян от музиката на Чайковски, но има собствен стил и почерк, и е “създал дълбоко романтична и красива музика“.  

Освен произведението на Аренски, в концерта „Майстори на цигулката“ са включени и кратка, но красива  юбилейна увертюра от Карл Мария фон Вебер, както и една много малко свирена симфония от Макс Брух, разказа и диригентът Цанислав Петков.

„Старах се да са различни нещата, да има разнообразие за по-големите меломани, за да може всеки да намери и да чуе нещо за себе си. За мен е интересно да видя и как един оркестър работи различни произведения, музика от различни епохи, от различни географски ширини. Музикантите от врачанския оркестър са много свежи и се получи много хубав репетиционен процес“, посочи още маестро Петков. 

Предстои концертът да бъде изпълнен и пред хасковска публика. 



Източник БТА