НА  91  ГОДИНИ…

382

 

На 17 ноември Петър Колев Петров навърши 91 години. Той е роден в село Котленци, община Добричка, в далечната 1929 година. Детството, юношеството, младостта и целият му семеен живот са преминали в това село.

Отдавна е загубил своята съпруга и тъжи за нея. За него се грижат синът му Николай и дъщеря му Ганка.

Три години е ходил в румънско училище и една година в българско.

Трудовият му път е в ТКЗС-то – като животновъд се е грижил за коне,крави, овце, работил е като прикачвач. Двадесет и осем години  е бил овцевъд и като такъв се е пенсионирал. Гордее се и разказва как ТКЗС-то в село Котленци е било най-добро в цялата околия. Разказва и разсъждава на глас за миналите и отлетели години.

  • Не вземам храна от социалния патронаж, защото децата не ме оставят – казва бай Петър. -Ракия и винце не мога да пия, защото ми се вие главата./смее се/

Радва се, че  въпреки трудните времена, селото „мърда”, има асфалтирани улици, гробището се поддържа, има новопостроен параклис, за чието построяване той също е дарил средства.

На въпроса каква е рецептата за неговото дълголетие,той отговаря:

  • Труд! Много труд  дадохме с жена ми  Станка. Колкото повече се трудих, толкова бях по-добре. Мислехме много за децата – да ги изучим и да  станат добри хора. Ние бяхме единственото семейство в селото, което отглеждаше 70-80  патенца, пуйки, кокошки, петли,  дворът беше пълен. Като погледнеш, и сега е пълен, но по-малко. За тях се грижи синът му.

Съжалява, че не може да ходи из двора, за да помага. Пита дали обработват земите, дали всичко е наред. Вълнува се  и от обществения живот на  селото,защото нищо от миналото  не е забравил.

Кметското и читалищно ръководство го поздравиха по случай рождения му ден,като му пожелаха преди всичко здраве и още дълги години да се радва на деца и внуци.

Тодорка АТАНАСОВА

 

loading...