alone woman sitting next to her lover's empty chair
        Все повече и повече хора си задават въпроса, каква е тайната на нашия живот и какво ще се случи след него. Откъде идваме, за да се родим в този свят? Къде отиваме след смъртта? Съществуваме ли просто като животни, които не чувстват нищо освен своето биологично и материално съществуване или сме нещо повече? Какво ще се случи утре с нас? Какво ни очаква в бъдеще? По какъв начин  ще продължим да се развиваме-умствено, технологично, мирно или с войни. Ще има ли болести, епидемии, страдания и т.н. и т.н. Имаме ли предначертан път или живеем в хаотично състояние. И в този смисъл сме любопитни да знаем за бъдещето ни, какво са написали Нострадамос,  баба Ванга, Слава Севрюкова и всеки който имал пророчески способности. Тълкуваме всяка тяхна дума, сравняваме казаното с вече случили се събития, дори хороскопи правим и накрая нищо или почти нищо.  Защо? Защото гледаме на нашият свят  егоистично, като потребители, чисто консуматорски. Това е нашата природа. Дори щастието и любовта  приемаме по този начин-да бъда обичан да бъда щастлив, да имам всичко, или поне това което искам и все аз-аз-аз. А какво съм аз? Една прашинка от целият безкрай. Някаква точка, която възприема света, в своята си егоистична природа. Но иначе в собствените си очи и в очите на другите искам да изглеждам велик, знаещ, можещ, разбиращ от всичко и повече от всеки. И ако съединим всички тези 8 милиарда егоистични точки, че видим в какво егоистично състояние се намира цялото ни общество. Въпроса е,  това лошо ли е или не? Някой ще каже -зависи от гледната точка. Така е, но истината е, че ако до сега егоизмът ни е движил в положителна посока, то от тук нататък той започва да ни създава проблем. И въпроса който си задават много хора е-какво да правим от тук и нататък.
        И това е наистина най-сериозния въпрос, който стои пред човечеството. Какво следва? Уж всичко знаем, технологично вървим с бързи крачки към прогрес,  а влизаме от криза в криза. Вече и „специалистите” не са наясно какво се случва. Преминахме през какви ли не кризи-икономически, политически, военни, бежански, кризи в семейството, в обществото, кризи с възпитанието, с образованието и какво ли още не. И на базата на общественото ни  развитие, би трябва да сме наясно, какво се случва и защо се случват всички тия неща. Но за съжаление нямаме отговор и незнаем какъв е той.
        А отговор има и науката кабала ни разкрива какво се случва с нас и какво предстои да се случи!
        В беседа „За възприемането на реалността” в Международната академия по кабала, нейният ръководител-проф.Михаел Лайтман казва, „…че човечеството е достигнало да такова ниво на развитие, че то иска да знае защо и къде живее, каква е тайната на нашия живот и какво ще се случи след него. Тъй като физиката, химията, биологията, и особено квантовата физика се развиват, разкривайки нови форми на съществуване, откриваме колко сложен е нашият свят. Очевидно той се състои от много сфери, една  в друга, и съдържа множество форми на съществуване, които все още не са ни известни. А ние живеем в малък фрагмент от реалността и е възможно тази реалност изобщо да не е реална, а само да се генерира в нашето много ограничено съзнание. Струва ни се, че съществуваме във физически тела в големия свят, в огромната Вселена, но всъщност всичко това се появява само в главите ни. Квантовата физика вече намира някои доказателства за това. И това разбиране е от съществено значение за нашето отношение към живота. Представете си само, колко силно религията с времето си е променила мирогледа на човека и той вярва, че живее в този свят заради евентуалното продължаване на живота след смъртта в някакъв друг, духовен свят. Това напълно е преобърнало представата ни за живота, тъй като с това се изпълва  смисъл на биологичния ни живот в този свят и излиза извън неговите материални граници.
        Ето защо е много важно да се стигне до правилно възприемане на реалността. Тази тема е затъмнена и скрита  и не е прието да се говори за нея. Защото, ако говорим за това открито, ще има объркване, и това напълно ще преобърне философията на живота на човека, ще промени отношението му към своето съществуване и смисъла на живота. А това не е лесно.
Много добре ще е, ако хората разберат, че всъщност нашият свят е изключително сложен и е само един от многото светове. Можем да променим себе си и след това ще се местим от свят към свят, само трябва да променим нашето възприятие –да променим сетивните си органи.
        Когато преминаваме от едно потенциално стъпало към друго, губим връзката с този материален живот. Започваме да възприемаме живота по съвсем друг начин: не ограничен с някакви стотина години, а безкраен във времето и пространството, без всякакви ограничения. Това вътрешно усещане привлича  много хора в изучаването на науката кабала, защото тя дава отговор на възникналите в нас въпроси.”
         „-Ерата на властта на егоизма завърши-казва проф. Лайтман в беседата  – Човекът се е променил и егоизмът вече не може да го управлява. Егоистичната програма се изчерпа и малко по малко започваме да се освобождаваме от тоталната власт на егото, от потребителското отношение към природата. Ето защо се чувстваме по-малко ограничени и започваме да  се  досещаме, че има нещо по-високо от нашето егоистично възприемане на света.”
        Наистина, като човек изучаващ  науката кабала осъзнавам, че тя преобръща нашата   представа за света, в който живеем и от биологични консуматори, постепенно  започваме  да усещаме реалността и хората около нас по съвсем различен начин. Да, може би изглежда утопично, но сигурно утопично е изглеждало в миналото на робовладелеца, как ще се раздели с робите си и ще им предостави земя, която те да я обработват за себе си. Утопично и нереално вероятно е изглеждало на феодите, промяната на обществените взаимоотношения извън тези рамки. Историята ни е доказала, че промяната на един обществено-икономически  строй с друг, винаги е ставало с революции. Сега революцията е свързана с нашият егоизъм, с моя егоизъм. Революция срещу нашето егоистично възприемане на света. И точно в този момент  на нашето съществуване, науката кабала ни разкрива истината за нашето съществуване и с нейна  помощ да можем да осъзнаем и достигнем до следващия етап на развитие. Изучавайки и прилагайки методиката на кабала можем осъзнато да променим нашето отношение един към друг, а с това и да променим живота си.
                                               Георги ГРАДИНАРОВ