НАТО: Не сме част от конфликта в Украйна

0
94

©

Подкрепата на Украйна със западно въоръжение и обучението на пилоти да управляват F-16 “не прави НАТО или съюзниците на НАТО страни в конфликта“, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг във вторник, цитиран от CNN.

Говорейки пред репортери в Брюксел преди срещата на министрите на отбраната на ЕС, ръководителят на Алианса приветства решението на няколко съюзници от НАТО да започнат обучение на украински пилоти на изтребители F16.

“Това е важна стъпка, която отчасти ще ни позволи да доставим изтребители на някакъв етап, но също така ще изпрати много ясен сигнал, че сме там в дългосрочен план и че Русия няма да дочака (да си тръгнем“, подчерта той.

Столтенберг отново посочи, че “правото на самоотбрана е заложено в Хартата на ООН. Ние помагаме на Украйна да защити това право. Това е нашето право да им помогнем да защитят правото на ООН, международното право срещу агресивната война. Това не прави НАТО и съюзниците от НАТО страна в конфликта, но ние подкрепяме Украйна да се защити срещу агресивна война, брутална инвазия на президента Путин“.

Президентът Джо Байдън информира лидерите на Г-7 в петък, че САЩ подкрепят съвместни усилия със съюзници и партньори за обучение на украински пилоти на самолети от четвърто поколение, включително F-16, заяви високопоставен служител на администрацията пред CNN.

След подкрепата на Байдън за обучение на украински пилоти за пилотиране на F-16, руският заместник външен министър предупреди западните страни за “огромни рискове“, ако Украйна получи изтребители F-16.

“Във всички случаи това ще бъде взето предвид във всичките ни планове и разполагаме с всички необходими средства за постигане на поставените цели“, категоричен бе Александър Грушко.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source