Д-р Хасан АДЕМОВ – водач на листата на ДПС в Добрички регион:Аз съм готов да бъда Вашия силен Добруджански глас в 45 Народно събрание!

 

– Първо ще помоля за кратка визитка, макар че Вие сте достатъчно познат, не само сред избирателите на Добричка област, но и в цялата страна. И все пак – кой е д-р Адемов

– Завършил съм ВМИ – Варна, през 1979 год. Специализирал съм Анестезиология и реанимация,Икономика на здравеопазването и здравен мениджмънт. Дългогодишен народен представител съм, председател на Парламентарната комисия по Труда и Социалната политика в четири мандата, член на Здравната комисия. Социалната и здравна сфери са приоритетни в моята дейност. Мотивът ми да се кандидатирам за 45 НС е свързан с възможността да предам своя опит и експертиза на по-младите колеги. Нашите кандидати за народни представители са комбинация от опитни и предимно млади, образовани експерти, с квалификация в  наши и чужди университети.

– Д-р Адемов, за Вас наистина няма тайни в социалната сфера, Вие дълго сте творили закони именно в тази особено важна за хората област. Как мислите, има ли шанс България да се превърне в социална държава в обозримо бъдеще и ако сте оптимист, какво трябва да се направи?

– В нашата Конституция Република България е определена като Социална държава. За да се изпълни със съдържание това определение обаче, не трябва да разчитаме на чудеса. В социалната сфера чудеса не се случват.Единственият начин да постигнем по-високи нива на социална защита е да се възползваме оптимално от възможностите,които предоставят Националният план за възстановяване и устойчивост, който се базира на Зеления пакт, въвеждането на високите технологии с по-голяма принадена стойност, както и дигиталната трансформация на нашата икономика .Без ускорено догонващо икономическо развитие, трудно можем с тези нива на растеж да разчитаме на по-високи доходи и по-висок жизнен стандарт.Разбира се, не на последно място ние от ДПС говорим за Рестарт на държавността, защото без нормално функциониращи държавни институции трудно можем да говорим за просперитет.

– ДПС винаги е впечатлявала като партия със своята организираност и последователност. Какво направихте досега и кои са приоритетите Ви – Вашите и на партията, за бъдещите четири години законотворчество?

– През всичките, вече над 30 години, ДПС е партия с ясно изразен профил от либералния спектър.Носители сме на ценности, свързани със защита правата и свободите на всички български граждани.С нашата основна подкрепа дойде демокрацията в България.Ние сме тези,които спомогнахме за членството ни в НАТО и Европейския съюз. Сега обаче, след десет годишното управление на ГЕРБ, страната ни е без посока и кауза, която да обедини обществото. Затова ние предлагаме Програма за ускорено догонващо развитие, около която да търсим консенсус.От четири години говорим за чиста вода, чисти храни, чиста енергия, чист въздух, за участие на свободните и активни граждани във вземането на решения и контрола по-тяхното изпълнение.Доволни сме и че ЕС потвърди нашите приоритети.Без високи технологии и дигитална трансформация на икономиката трудно можем да отговорим на новите предизвикателства.

– Вие често сте сред хората от Добричка област, не само по време на предизборна кампания. И вероятно имате много ясна картина за това кои са техните проблеми. Кои от тези проблеми могат да бъдат решени и какъв е пътят за решаването им?

– Проблемите на добруджанци не се различават от тези на останалите български граждани-обезлюдяване на населените места, социално разслоение, ниски доходи,  разрушена пътна инфраструктура, увеличаване на т.н. работещи бедни, липса на перспектива, емиграция, отчаяние… Трудно може да се напише рецепта за бързо решаване на тези проблеми- надеждата е в промяна модела на еднолично управление, възстановяване на диалога между партиите и търсене на обединителна Национална кауза. Без реални инвестиции и квалификация на човешките ресурси трудно може да дръпнем напред.Земеделието и туризмът  трябва да развият дигиталните технологии, предимствата, които дава Зеленият пакт, за да могат да предложат конкурентен продукт.

– Като лекар и като човек, преборил коронавируса, не мога да не Ви попитам за пандемията, която рестартира живота ни. Как мислите, справя ли се България с този кошмар, завладял света? И в тази връзка, ваксините ще ни спасят ли? 

– Ваксините са спасили през вековете човечеството от тежки пандемии,така че трудно можем да оспорим тяхната полза.В началото на пандемията постигнахме добри резултати, но впоследствие управляващите пропуснаха шанса да управляват кризата,вместо това настъпи пълен хаос. Моделът „проба-грешка“ доведе до резултати,които будят тревога. Политическите решения,които се разминават с предложенията на НОЩ, са в основата на сегашните резултати. Идеята на управляващите да се харесат предизборно на избирателите, като налагат най-меките мерки, им изиграва лоша шега.

– Как оценявате предизборната кампания в пандемична обстановка и какви са очакванията Ви за бъдещия парламент?

– За първи път провеждаме кампания в такава пандемична обстановка. Очевидно е, че всички изпитваме трудности и това донякъде отнема енергията и заряда на кампанията, но всички ние сме задължени да спазваме противоепидемичните мерки, защото няма по-голяма ценност от живота и здравето.Очакванията ми за следващия Парламент не са особено оптимистични, сякаш популизмът и противопоставянето доминират, вместо разума и прагматизма.Да се надяваме,че в условията на тази тежка пандемия разумът и желанието за промяна ще преборят собственото его и България ще тръгне по верния път.

– А с кои политически формации бихте си партнирали, за да постигнете споменатите цели за бъдещето развитие на страната ни?

– Нека да минат изборите и тогава можем да бъдем по-конкретни.Ние ще търсим подкрепа за нашата програма за ускорено икономическо развитие и обединение около национални приоритети.

– Какво е личното Ви мнение за разединението, които на практика ни пречи да работим в името на една обща кауза. И въобще, коя е каузата, която би ни дала посока и надежда за бъдещето?

– Разединението, липсата на диалог,езикът на омразата и противопоставянето са в основата на голяма част от проблемите в нашето общество.След членството в НАТО и ЕС, България няма Национална кауза, която да ни обедини като общество.Липсва посоката и надеждата,всички се чувстват демотивирани, обезнадеждени и отчаяни. Надеждата е в промяна модела на управление и курс към нова структура на нашата икономика,която да трасира пътя  на България към ускорен икономически растеж.

– Какво е посланието Ви към добруджанци?

– Бъдете здрави,не се отчайвайте! Надежда има!Ако ме подкрепите с Номер 9 в интегралната бюлетина, аз съм готов да бъда Вашия силен Добруджански глас в 45 Народно събрание!

ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ

loading...