• Ленинградската АЕЦ е най-голямата в Русия и се намира на 35 километра от Санкт Петербург.
  • Диверсията била планирана за Деня на победата
  • Задържани са четирима души, издирва се трети замесен

Русия обяви, че е била набелязана за мишена на нова мегапровокация след атаката с дронове срещу Кремъл. Федералната служба за сигурност (ФСС) съобщи, че е арестувала членове на украинска диверсионна група, които са планирали да взривят повече от 30 високоволтови електропровода на Ленинградската и Калининската атомни електроцентрали, предизвиквайки хаос и материални щети, предаде Интерфакс.

Според ФСС групата е успяла да взриви един и да минира още четири стълба на електропровода на Ленинградската АЕЦ и да сложи взрив в други седем в Калининската АЕЦ.

“В навечерието на честването на 78-ата годишнина от Победата във Великата отечествена война диверсионно-терористична група на Службата за външно разузнаване на Украйна се опита да подкопае повече от 30 високоволтови електропровода на Ленинградската и Калининската атомни електроцентрали, което според плана на украинските специални служби би довело до спиране на ядрените реактори, нарушаване на нормалната работа на атомната електроцентрала и би нанесло сериозни икономически и репутационни щети на Руската федерация”, се казва в съобщението на службата за контраразузнаване, разпространено вчера.

Ленинградската АЕЦ е най-голямата в Русия и се намира на 35 км от втория по големина град – Санкт Петербург, а Калининската АЕЦ е разположена на 200 км северозападно от Москва в Тверска област.

Според разузнавателната служба са задържани двама души – гражданин на Украйна и на Русия, и се издирва трети, който в момента се намирал в Белгия. Арестувани са и двама техни помагачи – руски граждани, които са им помогнали да им предоставят средства за връзка и превозни средства с фалшиви държавни регистрационни номера.

Групата била сформирана през септември от полковник от Службата за външно разузнаване на Украйна и след това е била обучена в специални лагери в Украйна.

Според съобщението на ФСС членовете на групата преминали нелегално руската граница, минавайки транзитно през Полша и Беларус. За да си осигурят експлозиви, те активирали международен канал за трафик по маршрута Хелм (Полша) – Шалчининкай (Литва), след това през територията на Беларус – в Ржевския район на Русия.

Вече на руска територия групата превозвали взривните вещества в тайници на товарно ремарке.

След арестите са открити 36,5 кг пластичен експлозива “С-4”, 61 електродетонатора чуждо производство, 38 електронни таймера и пистолети с боеприпаси, съобщава контраразузнаването.  https://trud.bg/