МОН с официална позиция по повод изтичането на отговорите от матурата

0
101

©

Министерство на образованието и науката изпрати сигнали до компетентните органи, във връзка с появилата се днес информация за нерегламентирано изтичане на отговорите от проведения държавен зрелостен изпит по Български език и литература.  Това се казва в официално съобщение от МОН до медиите.

Припомняме, че по-рано в петък стана ясно, че в интернет има много оферти за получаване на отговорите от матурата, по информация на NOVA. Срещу сумата от 100 лв. зрелостниците могат да получат оценка между добър 4 и много добър 5.

В хода на журналистическото разследване е установено, че изпращането на отговорите започва около 30 минути след началото на зрелостния изпит.

В петък зрелостниците разсъждаваха по стихотворението “Посвещение” на Петя Дубарова, като темата е “Пътят на посвещаването в любовта”, а есето е формулирано като “Живот в мрежата”.  

Припомняме, че 47 654 зрелостници се явяват на държавния зрелостен изпит. ДЗИ е разделен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути. За ученици със СОП са предвидени до 30 минути повече за всеки модул, както и разумни улеснения. Има и видеонаблюдение в реално време.

Резултатите от държавния зрелостен изпит ще бъдат обявени до 9 юни. Верните отговори на теста от матурата ще бъдат качени на сайта на МОН следобед.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source