МИСТЕРИЯТА НА КАМЪНИТЕ В КАРНАК

0
2083

Менхир в Карнак (Menhir at Carnac) е старинен култов комплекс в регион Бретан (Bretagne), намиращ се в Западна Франция. Менхирите по принцип представляват продълговати камъни, забити самостоятелно в земната повърхност или образуващи дълги алеи, които се предполага, че са свързани с култа към мъртвите. Височината на камъните варира от 1 до над 20 метра, а най- големият менхир се намира именно в Карнак (Бретан). Той се състои от общо 2813 камъка, подредени в цели 13 реда. Според някои информации праисторическите каменни блокове тук са над 3000.

Камъните в Карнак са мегалити, долмени кромлехи и всъщност само един самостоятелен менхир. Каменните блокове се разпростират в северо-източна посока на север от града. През вековете този праисторически комплекс е многократно ограбван, което предполага, че в миналото е бил много по-огромен. Днес Менхир в Карнак е обявен за национален паметник и е под закрилата на френската държава.

Самият Карнак е едно изключително приятно градче, благословено с прекрасни плажове, където има всичко необходимо за една морска почивка. Няма как обаче човек да пропусне култовия комплекс в покрайнините на селището. До него може да се стигне лесно, като туристическото бюро в градчето дава ясни упътвания на туристите.
Достъпът до Менхир обаче е ограничен, особено през летните месеци, с цел защита на блоковете от ерозия и предотвратяването на допълнителни фактори за разрушаването има. До комплекса обаче може да се стигне до определени точки за наблюдение, откъдето се открива доста добра гледка.

МенхирМенхирите се появяват в епохата на неолита в Европа, около 4000 г. пр. н.е., по същото време, когато в Африка са изградени първите египетски обелиски. Менхир в Карнак са били оформени от 4500 пр.н.е. до 2000 г. пр.н.е. Точната дата на изграждането и поставянето на каменните блокове тук е доста трудно да се определи заради малкото материал, който е открит под тях и който може да говори за археологическа пластовост. Предполага се, че повечето мехири датират от около 3300 г.пр.н.е., но със сигурност някой са на повече от 6 хилядолетия.

Най-вероятно култовият комплекс Менхир в Карнак представлява нещо като некропол. Тук хора са полагали камъни в чест на своите предци. Камъните в Карнак са толкова много, че някои алеи достигат дори до самия бряг. Повечето от камъните са издялани във формата на огромни геометрични символи. Днес ерозията, климатичните влияния, както и разграбването през вековете за строежа на различни сгради в региона са отнели от грандиозността на целия комплекс.

Доста често менхирите са с формата на триъгълник, които в античната митология символизират космическата хармония. В културата на селтите триъгълници представляват символ на трите фази на развитие на всички хора, а в за християнството този геометричен символ се свързва със Светата Троица.

Менхир в Карнак се разделя днес условно на три основни групи каменни редове – Ménec, Kermario и Kerlescan. В Ménec има общо 11 реда с общо около 71 каменни блока, като в западния край те са доста разрушени. Най-големите менхири тук достигат до височина от 4 метра, а най-малките около 0, 6 метра.

В Kermarioв Карнак могат да се видят цели 1029 камъка, подредени в общо 10 реда. По-наизток остава светилището Kerlescan, което се състои от около 555 каменни блока, организирани в 13 реда. В комплекса Менхир в Карнак има още няколко по-малки групи от култови камъни, но те са по-встрани и са в доста по-лошо състояние.

Освен каменните блокове, тук могат да се видят и няколко могили, като Saint-Michel. Тя е построена някъде между 5000 г. пр. н.е. и 3400 г. пр.н.е. и изпълнява функциите на гробница за високопоставени хора.  http://pochivka.com