Мистериозна смърт измори масово пчелите в Добричко, алармират пчелари. Кошери има, пчелите ги няма, изчезнали са, недоумяват те. „Веднъж преживях голяма загуба, но вината беше моя. От 65 кошера ми умряха 50. Тогава зазимих пчелите върху мед от рапица. Пчелите умряха върху меда, защото медът от рапица става на камък и пчелата умира от глад. Сега ги зазимих върху нормален мед – медът е там, пчелите ги няма“, обяснява Християн Христов, който отглежда 50 кошера в село Камен, а в момента са му останали читави едва десетина.

Морът не е само при него, а е масово при всички пчелари. Използвани са всички биотехнологии за борба срещу акарите. „Отварям кошера – няма нито една пчела, изчезнали са“, казва Христов. Едно от обясненията, което не само той, но и неговите колеги пчелари не приемат, е че има напаст от малък американски кошерен бръмбар. Да, ама в България такова нещо никога не е имало, твърди Христов. Според него, от всички болести, за които се твърди, че може да нападнат пчелите, нито една не включва болестта на празния кошер.

Науката трябва да се произнесе за мистериозната смърт по пчелите тази зима в Добруджа, категоричен е Християн Христов. „Защо българската пчела изчезва? Всички купуваме майки от лицензирани майко производители, те да кажат. Само че, за да се каже къде е причината, трябва да се вземе проба, да се изследва и анализира. А то няма от какво да се вземе проба, просто защото няма умряла пчела, просто кошерът е празен“, казва още Христов.

Дали масовият мор по пчелите се дължи на магнитни полета, които влияят на пчелите? Дали се дължи на безразборното пръскане на нивите с пестициди, които имат продължаващо действие и остават в меда? Пчеларите наистина търсят причината за измирането на пчелите. Още повече, че има много хора, голяма част от които са пенсионери и за тях това е хоби и те инвестират мизерните си пенсии, за да си докарат допълнителен доход.

Специално в село Камен има около 23-ма пчелари, които отглеждат над 1 400 кошера. Почти 80 на сто от тях са мъртви, а собствениците им са пред инфаркт.