Министър Вътев за зърното: Не е притеснително България да се откаже от забраната

0
187

©

Не е притеснително България да се откаже от забраната. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев от парламентарната трибуна по повод предстоящото гласуване на решението за това дали да отпадне забраната за внос на украинско зърно, или не, предаде репортер на “Фокус“.

“Темата с вноса въобще на храни от Украйна вече се дискутира доста дълго време не само у нас, но и на всички срещите на министрите на земеделието на ЕС, както и във формата на петте фронтови държави, както ни наричат в ЕС.

Притесненията, от страна на земеделските производители, са големи, защото Украйна е изключително мощна аграрна страна, с огромни обеми, но основателното притеснение е, че Украйна не изпълнява тежките изисквания, които са наложени от ЕС в производствата на земеделска продукция”, заяви Вътев.

Министърът увери, че са осигурени коридорите за солидарност, по които украинските стоки да бъдат придвижени до пристанищата в Солун и Кавала, от където продуктите да достигнат до нуждаещите се страни.

Вътев отбеляза, че българското правителство е набелязало конкретни стъпки, в които да подпомогне родните зърнопроизводители, така че те да не бъдат засегнати от отпадането на забраните. По данни от анализите макроикономическите последствията от отпадането на ембаргото не биха били толкова сериозни за България.

“Притесненията на петорката във всички срещи произведоха намерението да се иска продължаването на тази забрана и аз я подкрепях в четири срещи, това е истината. Но на последния Министерски съвет бяха изнесени макроикономически показатели, които показват, че не е толкова притеснително България да се откаже от желанието за продължаване на тази забрана, защото има възможност да бъдат набелязани мерки за подкрепа на нашите земеделски производители, където възникват проблеми”, заяви той.

Правителството е набелязало конкретни мерки, с които се затяга контрола върху украинските стоки. По думите му предстои и среща със зърнопроизводителите, които ясно да заявят своите искания, а Министерството на земеделието и храните да създаде план за действие, с който да се избегнат всякакви негативни последици.

“До момента има внос от Украйна, има внос на сухо мляко, което прави дъмпинг на производителите на свежо мляко. Има внос на слънчоглед, който влиза през Румъния като румънски. Затова приех аргументите на МС, от гледна точка на макроикономически показатели, за което предприемаме следните мерки – завишаваме контрола на абсолютно всички стоки и най-вече зърнени култури, като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и тежки метали плюс всички останали, които си вървят за пестидици, хербидици и т.н.

В събота ще проведем среща със зърнопроизводителите, така че очакваме днес от тях да ни представят техните притеснения и въпроси, за да получат абсолютно коректни органи, да набележим програма за действия, така че на този етап това е статусът и като висш ръководен орган в държавата, очакваме решението на Народното събрание. Решението на колективния орган – Министерския съвет, е вече ясно и е внесено при вас”, каза още Вътев.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source