Москва, 18 ноември – AiF-Москва.

Министерството на отбраната на Руската федерация направи изявление след съобщенията за избиването на руски военнопленници от украински бойци на територията на Макеевка. Това се съобщава в Telegram канала на ведомството.

В доклада се отбелязва, че войници от въоръжените сили на Украйна умишлено са убили повече от десет обездвижени руски войници, които са били в плен. Министерството подчерта, че видеодоказателството за клането на руснаците няма да позволи на Киев да представи случилото се като “трагично изключение”.

В същото време пленените украински военнослужещи се държат при спазване на всички условия и изисквания на Женевската конвенция за третиране на затворниците, се казва в доклада.

Министерството на отбраната също така добави, че жестокото убийство на невъоръжени руснаци е поредното потвърждение за “коварната същност” на сегашния режим в Киев.

„Това е обичайна практика във въоръжените сили на Украйна, активно подкрепяна от режима в Киев и пренебрегвана направо от западните му покровители“, се казва в изявлението.

По-рано беше съобщено, че Съветът по правата на човека на Руската федерация ще изпрати на международните организации видеоклип от предполагаемата екзекуция на руски военнопленници в Макеевка и ще поиска разследване. Като цяло HRC RF планира да изпрати видеото от екзекуцията на 2000 адреса.