Макар времето да е необичайно топло за това време на годината, намираме се в първите дни на януари, което значи, че почти сме достигнали средата на зимата. Най-ниските температури през месеца ще са около-15 градуса в повечето райони на страната и около -5 градуса по Черноморието. В най-топлите дни температурите ще достигнат до 15 градуса.

SONY DSC

Средната месечна температура през януари в България ще се задържи около и над нормата. С северните райони на страната, както и по високите полета, тя в между -3 и 0 градуса, по Черноморието – от 0 до 3 градуса, а в планините – между -8 и -3 градуса.

SONY DSC

Месечната сума на валежите също ще бъде около и над нормата, която в повечето райони е между 30 и 60 л/кв.м, а в планините – от 60 до 110 л/кв.м.

SONY DSC

Първото дестдневие вече започна с по-високи от обичайните температури. В края на периода обаче очакваме застудяване. след 4 януари облачността ще започне да се увеличава и на много места ще има валежи от дъжд, в планините от сняг. До края на периода ще бъде преобладаващо облачно, а температурите ще слиза надолу. Около 8-9 януари снеговалежите ще обхванат повечето части на страната.

SONY DSC

Второто десетдневие ще започне с прогресивно застудяване. На много места се очакват интензивни снеговалежи и в някои райони ще се образува снежна покривка. След средата на периода живакът в термометрите постепенно ще тръгне нагоре, а вероятност за нова порция валежи ще има около 18 януари.

SONY DSC

Около обичайните ще са температурите през последното десетдневие на януари. Още в първите 2-3 дни на периода отново ще има предпоставки за интензивни валежи от дъжд и сняг. Ще нахлува студен въздух, който ще създаде условия за виелици в северните части на страната.

На 1 януари слънцето изгря в 7:57 часа и залезе в 17:03 часа (продължителност на деня – 9 часа и 5 минути). В последния ден от месеца изгревът ще се случи в 7:42 часа, а залезът ще бъде в 17:37 часа (продължителност на деня – 9 часа и 55 минути).

SONY DSC

На 6 януари ще бъде последната четвърт на Луната. Новолунието ще е на 13 януари, а първа четвърт ще видим на 20 януари. Пълнолунието ще бъде на 28 януари.

През този месец ще видим и първия метеорен поток за 2021 г. – Квадрантидите. Те продължават само 6 дни, от 1 до 6 януари, но най-голямата активност ще е в нощта срещу 4 януари, когато ще имаме възможност да наблюдаваме между 60 и 200 метеора на час. Небесното явление е видимо единствено за жителите на Северното полукълбо.

През първия месец на годината няма допълнителни почивни дни освен изминалия 1 януари. Месецът има общо 20 работни дни и 5 пълни уикенда.

https://www.sinoptik.bg

Снимки: НДТ

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

 1. ДОБРУДЖАНЦИ
 2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
 3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
 4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
 5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
 6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
 7. БЪЛГАРИТЕ
 8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
 9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
 10. РИБОЛОВ
 11. ГЮВЕЧ
 12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
 13. България – Китай 中国保加利
 14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
 15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

 • DANA HAMM
 1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
 2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
loading...