През Септември става прехода от лято към есен. Денят чувствително намалява и в края на месеца нощта има превес – 12 часа и 12 минути, а денят е дълъг 11 часа и 48 минути. Въпреки по-късия ден, слънчевите лъчи понякога могат да бъдат и горещи, а времето задушно.

Средните температури през месеца ще бъдат около климатичните норми. Над източните райони месец септември ще бъде по-хладен от обичайното. Валежните дни ще бъдат под нормата, като в повечето части на страната месечните количества ще останат под средните. През първата деседневка ще има слънчеви и топли дни, подходящи за морски и планински туризъм.

 • Miroslav Ilic – Esenna Balada

Месецът ще започне с валежи главно в западните и централни части от страната. Слаби валежи по Черноморското ни крайбрежие се очакват около 5,6 септември. В края на първата деседневка се очаква повече слънце.

Сухо без валежи ще бъде времето в средата на месеца. Към 14-ти от северозапад ще поникне малко по-свеж въздух и дневните температури за кратко ще се понижат под 25 градуса. На 15 септември ще превали дъжд по-съществено в централните райони. В периода 16 до 19 утрините ще са свежи с условия за краткотрайни мъгли, нека шофьорите бъдат внимателни. Най-ниските температури ще са от 9 до 14 градуса, но впоследствие слабо ще се повишават. Ще бъде слънчево с дневни температури до 26-28 градуса. Време, подходящо за високопланински туризъм и за любителите на пустите плажове.

Нови дъждове със захлаждане и дневни температури под 22 градуса ще има в периода 19, 21 септември и около 24 септември. В периода от 26 до 30 септември ще има повече слънце. Дневните температури ще бъдат под 25 градуса. Временни заоблачавания ще има в сутрешните часове по Черноморието, без валежи.

Народна метеорология

Дъждовен Кръстовден-плодовита година

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За септември народната метеорология гласи:
Сух септември – мокър октомври. Какъвто е денят на свети Симеон (1 септември), такъв ще е целият декември. Ако на Кръстовден, когато честваме Въздвижение на Светия кръст Господен(14 септември) вали дъжд, годината ще е плодовита.

Опасни явления

Магнитни бури за Деня на Независимостта

Месецът ще започне с повишена геомагнитна активност. Впоследствие земното магнитно поле ще се успокои.
В периодите от 11 до 12 септември, както и около 19 септември, се очаква повишаване на геомагнитната активност и слаби магнитни бури на ширините на Балканите в периода 20 до 22 септември, когато празнуваме Деня на Независимостта.

Временно усилване на интензитета на геомагнитнато поле се очаква в края на септември, без бури на средните ширини, включително и на Балканите. Усилване на Слънчевата активност се очаква в началото на месеца. В средата и в края на месеца слънчевата активност ще бъде ниска. Бъдете внимателни в дните с магнитни бури, тъй като те влияят на хората с хронични болести. Желателно е да си осигурявате пълноценна почивка и да избягвате стреса. https://trud.bg/

Най-високите температури през септември у нас ще са между 30 и 35 градуса, а най-ниските – между 3 и 8 градуса

София, 31 август /Димитрина Ветова, БТА/
Най-високите температури през септември у нас ще бъдат между 30 и 35 градуса, а най-ниските – между 3 и 8 градуса, по-високи ще са температурите по Черноморието. Това съобщи за БТА Красимир Стоев – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

По думите му, тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около нормата, която за равнините е между 18 и 21 градуса, за високите полета – между 15 и 17 градуса, а за планините – между 3 и 8 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските и припланинските райони – от 50 до 80 литра на квадратен метър.
През първото десетдневие от септември температурите, в по-голямата част от страната, ще бъдат около и под нормата. В началото на периода през страната ще премине студен атмосферен фронт и на много места от запад на изток ще превали и прегърми. Относително спокойно ще бъде времето към 3-4 септември. През следващите дни до края на десетдневието през страната ще преминават атмосферни смущения и на много места ще има валежи.

През второто десетдневие температурите ще се повишат и ще бъдат близки и малко по-високи от обичайните. През повечето дни от периода времето ще е предимно слънчево. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения има около 13 септември и в края на десетдневието, когато се очаква на места ще превали дъжд. Температурите относително ще се понижат.

През третото десетдневие температурите бавно ще се понижават. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има около 22 септември, 25 септември и през последните дни от периода. През втората половина от периода по високите полета на Западна България ще се образуват първите слани.

В климатичната справка на НИМХ се посочва, че през септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с валеж – около 4. Измервани са изключително високи температури – около 40 градуса, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

Астрономическата справка показва, че в началото на септември слънцето в София изгрява в 6 часа и 51 минути, и залязва в 20 часа и 01 минути. Продължителността на деня е 13 часа и 10 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 23 минути, а залязва в 19.00 часа и 10 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 47 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 7 септември – новолуние, на 13 – първа четвърт, на 21 – пълнолуние, а на 29 септември е последна четвърт.

 • Adriano Celentano / Адриано Челентано – Per averti

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

 1. ДОБРУДЖАНЦИ
 2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
 3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
 4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
 5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
 6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
 7. БЪЛГАРИТЕ
 8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
 9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
 10. РИБОЛОВ
 11. ГЮВЕЧ
 12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
 13. България – Китай 中国保加利
 14. РЕСТОРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
 15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST

 • Lindsay Bundschen
 1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
 2. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
 3. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА

 • Neil Diamond September morn

 • Earth Wind & Fire – September | Cover by RoneyBoys
loading...