• През първите дни ще вали
 • Чакат ни стойности до 23 градуса

Тази година октомври се очаква да бъде с температури близки до нормата, със средни температури: 17-20 градуса в западните и в централните райони и по- студено от нормалното в Източна България – със средни температури: 16 до 18 градуса.

Валежите в северните райони ще бъдат около нормата от 30 до 50 л/м2, а по-сухо ще бъде в Южна България, около 30 л/м2. Месецът ще започне с валежи и температури около обичайните за сезона време: от 17 до 20 градуса. От 3 до 5 октомври ще вали главно в западната половина от страната, от 5 до 10 октомври в източните райони.

В началото на втората десетдневка – от 11 до 12 ще има повече слънце и максималните температури ще бъдат със стойности между 18 и 23 градуса. Ще бъде предимно слънчево със сутрешни мъгли. От 14 до 18 октомври ще настъпи подобрение на времето с разкъсване на облаците. Сутрин обаче ще е студено с условия за слани в западните полета. На места в низините ще се образуват мъгли, които преди обед ще се разсейват. Валежните периоди през втората десетдневка ще бъдат от 12 до 13 октомври. Очакват се есенни дъждове, по-интензивни с количества от 20 до 30 л/м2 в северните и източни територии от страната. На 19 и 20 октомври ще вали повече в Северна България.

През повечето дни на третото десетдневие ще се радваме на Златната есен – сухо и след пладне сравнително топло време. От 21 до 25 ще има слънце и краткотрайни сутрешни намалени видимости. Валежните периоди през третата десетдневка са от 26 до 28 октомври. Застудяване и дъждове се очаква в края на месеца, в периода 30, 31 октомври.

Октомври е месецът на Златната Есен. По принцип средните минимални температури са между 4 и 9 градуса, а средните максимални между 16 и 21 градуса. Валежните периоди за месеца са в края на първата десетдневка и началото на втората десетдневка, както и през третата десетдневка – от 20 до 27 октомври.

Народна Метеорология

Димитровден сочи каква ще е Коледа

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За октомври народната метеорология гласи:
Южен вятър през октомври предвещава скорошен сняг. Ако на Петковден (14 октомври) времето е добро, на Димитровден ще е лошо. На този ден, ако грее слънце, зимата ще е лоша. Каквото е времето на Димитровден (26 октомври), такова ще бъде по Коледа. Ако вали, ще вали и на Гергьовден.

Геомагнитна прогноза

Магнитни бури в началото и в края

Месецът ще започне с повишена геомагнитна активност, като на 1 и 2 октомври на ширините на Балканите се очаква геомагнитна буря.

Впоследствие земното магнитно поле ще се задържи с понижена геомагнитна активност. В периодите около 5 – 8 се очаква временно усилване на интензитета на геомагнитното поле. Слаби магнитни бури са възможни в периода 28 до 31 октомври. Усилване на слънчевата активност се очаква в началото на месеца и в края на месеца.

Най-високите температури през октомври са измервани в Дунавската равнина – в Горна Оряховица 39 градуса, в Ловеч, Севлиево и Павликени 38, в Русе 37. Най-високата температура през октомври в Плевен е измерена през 1984 година – 38,5 градуса, в Пловдив през 1994 година са измерени 37 градуса, а в София през 1993 година – 33,6 градуса.

При по чувствително застудяване са отбелязват и най-ниските температури за месеца от минус 1 до минус 6 градуса.

Очаквано най-ниските някога са измерени в Трън.

https://trud.bg/

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

 СЛЕДВАЙТЕ СТРАНИЦИТЕ НИ:

 1. ДОБРУДЖАНЦИ
 2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
 3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
 4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
 5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
 6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
 7. БЪЛГАРИТЕ
 8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
 9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
 10. ОБЩИНАГЕНЕРАЛ ТОШЕВО
 11. РИБОЛОВ
 12. ГЮВЕЧ
 13. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
 14. България – Китай 中国保加利
 15. РЕСТОРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
 16. В PINTEREST
 17. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: горещи жени – пари – власт

 1. МИШ-МАШ: НОВИНИ, ЗАБАВА, РЕКЛАМИ…
 2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
 3. ЩЕ ВИ ИНТЕРЕСНО КАКВО СТАВА В МОМЕНТА ПО СВЕТА – СТАТИСТИКА