Медици от “Майчин дом” на протест, твърдят, че са подложени на системен тормоз 

0
90

© NOVA

Протест на медици от реанимацията на Mайчин дом. Породеното недоволството е заради условията на труд. Лекари и медицински сестри посочват системния натиск от страна на ръководството на болницата като главна причина.

Протестиращите блокираха за кратко движението в района. Едно от основните искания е оставка на директорът на Майчин дом – проф. Иван Костов, както и връщане на сменения наскоро началник на Клиниката по анестезиология. Причината за искането на оставката е, че настоящият шеф няма достатъчно опит в АГ болница.

Ръководството на Майчин дом опроверга тези твърдения и видя в протеста опит да се нагнети напрежение с цел лични амбиции на един конкретен лекар.

Служители от Клиниката по анестезиология казват, че са получили заплахи за уволнение, ако се включат в недоволството.

“Един непрекъснат тормоз, който се оказва върху хората, които не са съгласни с тоталитарните решения, които ръководството взема от днес за днес. Без да е проведен конкурс докараха нов началник, когото не познавахме и който няма опит в областта на акушерството”, коментира д-р Стефан Костов.

Медиците протестираха и заради – по думите им – несправедливо раздаване на допълнителни възнаграждения на конкретни служители и ощетяване на други. А също и заради чести промени в договорите, но не в полза на служителите.

‘Изпълнителният директор си е дал право по своя преценка сам да си определя допълнителни възнаграждения. Другото, с което си правят гавра с хората – “привиквам те в стаичката и ти променям длъжността”. Законът изисква двустранно съгласие между работодателя и лицето – това не се прави”, заяви Милена Атанасова.

В отговор на протеста началници на клиники и членове на Медицинския съвет на Майчин дом изразиха подкрепа към директора и отхвърлиха всички обвинения, съобщиха от NOVA.

”Няма абсолютно никакво напрежение – както за постъпването за раждане, а също и за гинекологичните операции. Ще продължаваме да работим. Пациентите са ни добре дошли. Считам, че това ще се преодолее”, смята проф. Асен Николов.

От съвета към болницата обясниха, че бившия началник на реанимацията е бил временно изпълняващ длъжността, тъй като не е хабилитиран.

“Аз не бях доцент и към момента на назначаването ми преди две години и половина. Изведнъж просто станах много нежелана и беше много важно да бъда сменена”, категорична е д-р Елена Георгиева.

Бившият началник на клиниката подкрепи протестиращите.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source