EU election. European Union parliament seats and a voting box on EU flag background, banner. 3d illustration

Две седмици преди изборите за Европейки парламент разликата между двете конкурентни партии в България се увеличава. Според последното социологическо проучване на агенция “Медиана” дистанцията между ГЕРБ и БСП се е увеличила с 1.5% спрямо месец април и към момента вече е 2% в полза на социалистите.

Според агенцията не се наблюдава значимо увеличаване на електоралната тежест на БСП, а по-скоро отлив от подкрепата за ГЕРБ или “стопяване на така наречената мека периферия”.

Същевременно обаче твърдото ядро на ГЕРБ е силно мотивирано да защити своята партия и да участва на изборите. “Преди месец те бяха значително по-разколебани от симпатизантите на БСП. Сега мобилизацията и в двете групи е практически еднаква. Вероятно това бележи края на ерозията на доверието в ГЕРБ (разбира се, при липса на скандали, “гейт-ове” и други извънредни събития)”, пишат от агенцията и допълват, че партият частично е възстановила доверието (или търпението) към себе си, което беше силно ударено от “Апартамент гейт”.

Отчита се, че двете първи политически сили у нас се изправят с практически изравнени позиции – доминацията на едната или другата може да се реши в последните мигове преди изборите, при това от “дреболии”, включително натрупването на три почивни дни в деня на изборите.

Ако изборите бяха днес, процентното изражение би изглеждало така според “Медиана”:

БСП – 31.9%

ГЕРБ – 29.9%

ДПС – 10.7%

“Воля” – 4.9%

ВМРО – 4.7%

НФСБ – 3.9%

“Коалиция за България” – 3.8%

“Демократична България” – 3.4%

“Атака” – 2.6%

“Възраждане” – 1%

Друга партия, независим кандидат – 3.2%

Агенцията слага на сигурна трета позиция ДПС – партията ще успее да премина изборната бариера от 5.89%.

Впечатление прави обаче четвъртата позиция, която отива във “Воля” (4.9%), след които се нареждат ВМРО (с 4.7%).

И двете партии обаче не преминават границата, което означава, че според това проучване в Брюксел България ще изпрати представители на 3 политически сили.

На шесто място извадката на “Медиана” поставя НФСБ с 3.9%, на седмо – “Коалиция за България” (АБВ) с 3.8%, а спряганата напоследък за четвърта политическа сила “Демократична България” е на далечната осма позиция с 3.4%. Партията на Сидеров “Атака” пък взима 2.6% от евровота у нас. В сондажа на “Медиана” няма опция “Не подкрепям никого”.

Като цяло нито една от тези партии не може да бъде изключена от шансовете за преминаване на бариерата. Причината за това е, че към момента близо 1 милион избиратели заявяват, че ще гласуват, но все още се колебаят за кого, а вероятно се колебаят и дали въобще да гласуват”, тълкуват от агенцията.

Според “Медиана” е възможно тази огромна маса да се “люшне” дори в последния момент в една или друга посока и да “изстреля” практически всяка една от тези партии над бариерата.

Според изследването хората губят мотивация за гласуване. Само преди месец 51% от гласоподавателите са определяли изборите за ЕП като важни. Днес този процент е 38% или с 13% по-малко.

Декларираната изборна активност продължава да е висока, отчитат от агенцията – 70%. 36% заявяват, че ще гласуват, а 33% – по-скоро ще гласуват. Съмненията за нейното реализиране обаче са големи. “Вероятно пред изборните урни ще отидат около 2.5 млн. избиратели”, ако няма нови “гейтове”.

Относно преференциите – данните показват слабо желание за използването на преференции – едва 8.5% заявяват, че ще използват преференции.

Изследването на “Медиана” е направено между 1 008 пълнолетни българи в периода от 2 до 7 май.

https://news.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ ОТ… ПОЛИТИКА
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国-保加利亚
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST