ЛИВАДНАТА ПЕПЕРУДА – БИЧЪТ НА ПРОЛЕТНИТЕ КУЛТУРИ В ДОБРУДЖА

0
247

Проблемът с ливадната пеперуда, която засегна голяма част от посевите от слънчоглед в Добричко, и начините за справяне с този неприятел, бе темата на пресконференцията „Ливадната пеперуда – бичът на пролетните култури в Добруджа и не само“,  провела се в пресклуба на БТА в Добрич. В нея участваха Людмил Стоянов –  директор маркетинг и продажби в „Органик инвест био защита“ ООД, Петко Василев – управител на KWS България и председател на Асоциацията на семенарската индустрия в България (АСИБ), Борислав Бойчинов – управител на „Органик инвест био защита“ ООД, Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и проф. д-р Вили Харизанова – декан на факултета по растителна защита и агроекология в Аграрен университет – Пловдив.

„Трихограмата е биологичен агент, естествен враг на семейство лепидоптера, чиито представители тази година се проявиха в цялата страна, но най-много в района на Добруджа и надолу по Черноморието. Проблемът изобщо не е преминал. Някои хора си помислиха, че след като пръскаха, са решили проблема. Напротив, буквално преди няколко дни се видя, че проблемът продължава. Ливадната пеперуда направи трето поколение, ще направи и четвърто, което вероятно ще остане непълно. Ако не се вземат незабавни мерки това нещо ще се натрупа и за догодина ще имаме един огромен запас от този неприятел по нивите. Това може да компрометира сериозно реколтата,“ заяви Людмил Стоянов. Пеперудата е засегнала освен слънчогледа -люцерната, лавандулата, белия равнец, дори и бостаните.

Според Стоянов решението за борба с вредителя е трихограмата. Трихограмата е алтернатива на вредната и надежден метод, познат преди 100 години. Колонизирайки трихограмата, тя ще паразитира върху яйцата на ливадната пеперуда и по този начин няма да се излюпят гъсеници.

Според Петко Василев – управител на KWS България и председател на Асоциацията на семенарската индустрия в България, тази година има бум на ливадната пеперуда, но това далеч не е единственият неприятел по полетата. Пеперудите вече са в сградите и домовете на хората и проблемът трябва да се решава с интегрирана борба.

Проф. д-р Вили Харизанова заяви, че моментът е изключително подходящ да се използва трихограма, защото след като започне летежният период, започва и снасянето на яйцата. Трихограмата може да бъде разпръсната в цялата площ с дронове, така че да достигне до всички снесени от пеперуди яйца.

Според Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, използването на метода с колонизирането на трихограмата е прекалено скъп за българските земеделци, защото не могат да използват собствените си пръскачки – трябва да плащат за тази услуга, като се наемат машини, което оскъпява производството на българския земеделец. НДТ

Снимка: БТА Добрич