Президентът на Българска федерация бокс Красимир Инински направи оценка за резултатите, които националките постигнаха на Европейското първенство в Будва. Българските спечелиха четири медала, което им донесе трето място в отборното класиране. Успехът е голям на фона на все по-сериозната конкуренция на Стария континент. Злато спечели Севда Асенова (48 кг), сребро завоюваха Венелина Поптолева (52 кг) и Светлана Каменова (57 кг), а бронз взе Станимира Петрова (54 кг).

Г-н Инински, поздравления за отличното представяне на Европейското първенство. Какво е усещането след този много добър резултат?

– Благодаря на първо място. Поздравявам момичетата и техните треньори за изключителните постижения, които те постигнаха. Това е резултат на идеологията, която налагаме от години в женския бокс. Много съм щастлив от факта, че самият отбор, по-младите в него, имат своя потенциал. Злати и Габи останаха на крачка от медалите, Поптолева спечели сребро. Отборът има потенциал, което е най-хубавата новина. Можехме действително от 6 момичета да вземем 6 медала, но и сега, при 4 отличия, това е много силен резултат. Една малка България е трета в Европа. Зад нас са Англия, Франция, Италия, много сериозни страни в женския бокс. Резултатът говори красноречиво за обема от работа, който сме свършили. Защото не става от днес за утре, а с поставяне на краткосрочни и дългосрочни цели.

Виждаме и една много опитна Севда Асенова, която след бронза от Световното първенство в Истанбул тази година, сега спечели и европейската титла…

– Разбира се. “Гърнето си намери похлупак”. С Борислав Георгиев са много добър екип, разбират се, имат единомислие и резултатите са налице. Значи се работи правилно, чисто тактически, технически и физически. Светлана и Венелина също бяха много близо до златните медали, равностойни във всеки елемент. Това само може да ме радва. Но много е важно да забравим сега за тези успехи и да продължим да гледаме напред.

Напред към Игрите в Париж?

– Абсолютно. След този успех е време да се концентрираме към работата си към Париж. Първата, малка крачка е направена. Следват втора, трета, защото гоним Париж. Казвал съм го и преди, че когато се пише история, няма нищо по-хубаво от това. Ние, целият екип, работата на всички в него, водят до тези успехи.

Винаги сте го казвал, но се доказва явно през годините.

– Не е важно само да го казваме, но и да се случва реално. Когато думите се покриват от действията, тогава всичко е наред. При нас се получава, което означава, че работим в правилната посока. Една малка България отново показваме, че сме в елита на Европа. В тези трудни времена успяваме да доставим на България и българския народ поводи за гордост. Няма да спрем да го правим и ще продължим да работим в тази посока.

Какво Ви казаха колегите в Будва?

– Много са респектирани и впечатлени. Идват и ни поздравяват, защото разполагаме със страхотен отбор. Защото в Будва нямаше спорни победи за нашите момичета. Те си вземаха победите категорично. Така че показаха доминацията си.

https://sportal.bg