Коя е била първата “Мис България” и какви са били критериите за оценяване?

0
104

©

Сред хилядите конкурси днес, несъмнено конкурсът “Мис България” винаги се е откроявал. С течение на времето и навлизането на козметичната хирургия, критериите за красота се измениха драстично, но не и интересът към конкурса.

Как обаче е изглеждало първото му издание, какви са били критериите и коя е първата “Мис България”? 

Всичко започва през 1929 година, когато за пръв път се провежда национален конкурс за най-хубава българка. Състезанието е съществена част от общоевропейския конкурс “Мис Европа”, провело се в Париж седмица по-късно. От интернационалния конкурс са изпратили покани до 21 държави, които да излъчат своята представителка. 

Организатор на състезанието става в.”Зора”, а за членове на журито са поканени оперни певици, скулптори, професори, художници и разбира се издателят на конкурса Данаил Крапчев. Доста различен от настоящия подбор за жури.

Критертии за оценяване

Условие за участие е кандидатките да бъдат на възраст от 16 до 25 години, неомъжени, с хубави и стройни фигура и нежна усмивка. Дамите са подбирани предварително на базата на три, изпратени от тях, снимки – в профил, в анфас и цял ръст. Така от 200 кандидатки от цяла България отсяват 8.

Дългоочакваният момент настъпва в мразовитата вечер на 30-и Януари, когато с тържествен бал в Градското казино в столицата с титлата удостояват – Люба Йоцова. За нея проф. Асен Златаров, член на журито, казва: “По-народен тип момиче, със стройна фигура, красива глава и изразителни очи”.

Нейна подгласница става Нора Трифонова от Пловдив, а трета е Радка Станишева от Кукуш.

За Люба и облагите след титлата

Победителката се ражда през 1907 г. във Враца, в семейството на виден търговец. Миската е и правнучка на първия български дипломат Иван Замбин, завършва Френския колеж в Русе, след което заживява в София. Именно знатният и произход поражда съмнение в тогавашното общество, че титлата и е подарена.

Въпреки, че конкурсът е нов, победата и е високо ценена. След конкурса Люба става рекламно лице на хитовите машини за къдрици  “Йожен”. Цигарената фабрика “Томасян” пуска папироси с нейна снимка на кутията. Създадени са одеколони с нейното име. Миската получава и застраховка от дружеството “Балкан” на стойност половин милион лева и гала вечери в нейна чест в най-добрите софийски ресторанти.

Подарени са ѝ множество тоалети от най-изтъкнатите български дизайнери за времето, както и предложения да бъде обслужвана безплатно фризьорски салони и ресторанти, кина, театри и парфюмерии, споменават в книгата “България 20 век. Алманах”.

Развръзка: Конкурсът “Мис Европа”

На 7 февруари идва ред и на конкурса “Мис Европа”, в който българката постига завиден успех заради “балканската си хубост”, но не и първо място. Конкурсът печели унгарката Елизабета Симон. Люба получава и покана за участие в конкурса “Мис Вселена” в САЩ, но отказва.

Велизара Ангелова

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source