• От Българската агенция по безопасност на храните са констатирали огнище на Инфлуенца А в обект в с. Болярско, обл. Ямбол, собственост на „Градус“ АД

Птичи грип пламна в едно от най-големите предприятия за птиче месо в страната.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са констатирали огнище на Инфлуенца А в обект в с. Болярско, обл. Ямбол, собственост на „Градус“ АД.

В стопанството се отглеждат над 350 000 птици. С цел ограничаване на болестта и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Новината потвърдиха и от дружеството. На фирмения сайт е посочено, че регистрираното огнище на птичи грип е в животновъдния обект за родителски стада за разплодни яйца (подрастващи родители и родители в яйценосен период).

Фермата се упрявлява от дъщерното дружество „Милениум 2000“ ЕООД. Освен в Ямболско,  мощности за този вид производство има и в Стара Загора, Чирпан и Нова Загора.

По предварителна оценка на мениджърския съвет на „Градус“ АД очакваните загуби, заедно с пропуснатите ползи от нереализираните продажби на разплодни яйца за следващите 12-18 месеца, се оценяват на не по-малко от 25 млн. лв.

Предпазна зона

От ръководството подчертават, че това форсмажорно обстоятелство не променя оповестената инвестиционна програма на групата, но забавя срока ѝ за реализация, съобщава „Марица“.

„Градус“ АД е основано през 1992 г. от братята Иван и Лука Ангелови. През 2005 г. стартират първата люпилня, а година по-късно заводът за преработка на пилешко месо. От 2018 г. се листва на Българска фондова борса.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попада с. Болярско, общ. Тунджа, обл. Ямбол. В 10-километровата наблюдавана зона влизат: общ. Тунджа, обл. Ямбол – с. Безмер, с. Хаджидимитрово, с. Ботево, с. Бояджик, с. Роза, с. Гълъбинци; общ. Ямбол – гр. Ямбол; общ. Сливен, обл. Сливен – с. Чокоба, с. Скобелево и с. Бозаджии.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

От БАБХ напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Както „Марица“ писа последните случаи на птичи грип в Пловдивска област бяха в Държавно ловно стопанство „Чекерица“ края с. Стряма и в учебно-опитната база на Аграрния университет. В „Чекерица“ бяха умъртвени 11 хиляди фазани, пуйки и яребици, а в стопанството на учебното заведение ценна колекция с близо 900 броя различни породи кокошки, патици, гъски, токачки и др.  https://blitz.bg/