Президентът не може да бъде разследван, срещу него не могат да се използват специални разузнавателни средства, не може и да бъде проверяван от прокуратурата, докато заема поста си.

Това е единодушният отговор на Конституционния съд до главният прокурор Иван Гешев.

Тълкувателното решение се отнася и за вицепрезидента. Тълкувателното решение излезе след питане на главния прокурор Иван Гешев в началото на годината. Той отправи шест въпроса за имунитета на президента, а доста от магистратите определиха делото като политическо.

По-късно държавното обвинение разпространи телефонни записи по разследване, спряно миналата седмица заради имунитета на Румен Радев. Подслушвани са разговори с участието на началника на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков във връзка с проверката на Антикорупционната комисия за съпругата на президента Десислава Радева, тогава Генчева.

Припомняме, през януари Гешев поиска от Конституционния съд тълкуване на разпоредбата за имунитета на президента и неговия заместник. Главният прокурор попита в кои случаи държавният глава и вицепрезидентът могат да бъдат разследвани.

Той беше категоричен, че в България няма абсолютни имунитети.

По тази причина адвокат Михаил Екимджиев изрази предположение, че Гешев иска да държи президента на къса каишка.  news.bg

 

loading...