Концерт на Виктория Василенко – пиано и Мирослав Петков – тромпет в Добрич

0
335
image description

 

На 26 септември, вторник от 18.00 часа в Художествена галерия – Добрич публиката в нашия град ще има удоволствието да чуе един от най – талантливите и виртуозни съвременни музиканти – българинът Мирослав Петков, първи тромпетист на Royal Concertgebouw Orchestra, Амстердам в тандем с блестящата пианистка Виктория Василенко – едно от открояващите се млади имена на клавирното изкуство на съвременния български и международен концертен подиум.

Концертът е ярък акцент в програмата на проекта „Нова музикална сцена“, който се реализира от „Елит Проджектс Мениджмънт” с финансовата подкрепа на НФК „Култура“ (https://ncf.bg) по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации” и съдействието на Община Варна, Община Русе, Община Велико Търново, Община Шумен, Община град Добрич, Община Стара Загора, Държавна опера Стара Загора, Къща-музей „Панчо Владигеров” – София, НУИ „Добри Христов” Варна, ГПЧЕ „Йоан Екзарх” – Варна, медийни партньори БНТ – Варна, БНР – Радио Варна, Impressio.bg, Moreto.net, ArtVarna.net.

Въпреки че не свирят за първи път заедно, двамата ще направят своя съвместен дебют в Добрич, за който са подготвили интригуваща програма с творби от Оскар Бьоме, Жан-Батист Арбан, Алберто Хинастера, Георги Черкин. Специален момент в концерта ще бъде световната премиера на Соната за тромпет и пиано „Алфа и Омега“ от Мартин Георгиев. Талантливият български композитор живее и работи от години в Лондон. Той гради завидна кариера и като диригент на балета на Royal Opera House Covent Garden. Своята най – нова творба Мартин Георгиев създава специално за проекта „Нова музикална сцена“, вдъхновен от интерпретаторското майсторство на двамата изпълнители.

Програма:

Оскар Бьоме – Любовна песен

Жан-Батист Арбан – Брилянтна фантазия

Мартин Георгиев – Соната за тромпет и пиано / световна премиера /

Алберто Хинастера – Аржентински танци

Оскар Бьоме – Концерт за тромпет фа минор

Георги Черкин – Севдана