КОЛИТЕ СЪС СПЕШНИ ПАЦИЕНТИ БЕЗ ТАКСА ЗА ВЛИЗАНЕ В ДВОРА НА МБАЛ

0
816

Частните и таксиметрови автомобили, които превозват пациенти, които са спешни случаи и подлежат на хоспитализация в болницата в Добрич, не трябва да плащат за влизане в двора на МБАЛ, съобщи изпълнителният директор д-р Трифон Йорданов.

Той обясни, че във връзка с въвеждането на нов пропускателен режим в МБАЛ към вътрешните правила на болничната структура са въведени и нови текстов. Тяхната цел е да се намали масовият подход на автомобили съм Спешно приемно отделение на болницата.
„В един период имаше случаи, когато линейки, постъпващи в Спешна помощ нуждаещите се от хоспитализация и лечение нямат възможност да достигнат до Спешно отделение, тъй като в двора на болницата влизаха масово автомобили за свиждания, за допълнителни уговорки и т.н., което е ненормално и недопустимо”, каза д-р Йорданов. Затова са предприети мерки, за да се осигури достъпа на линейките на ЦСМП до Спешно отделение.
„Разпоредено е, дадени са указания, включително и писмени, на всички екипи в Спешно отделение, включително и на регистратурата на болницата. Те указват, че на всеки един гражданин, дори с личен или таксиметров автомобил, водещ пациент за приемане в болницата, му се дава жетон, с който да напуска безплатно болничното заведение. Смятам, че това е абсолютно коректно към всички граждани и служби по поддръжка, таксиметрови автомобили и т.н.”, допълни д-р Йорданов.
Той коментира, че влизането на личен или таксиметров автомобил на територията на двора на болничната структура по причина, която не е свързана с хоспитализиране на пациента, се заплаща. „Затова сме ограничили при липса на необходимост от спешна помощ и хоспитализация да не се влиза с автомобили – независимо дали са частни или таксиметрови. Когато обаче се води пациент по спешност и хоспитализация шофьорът може да поиска от регистратура жетон и той му се дава безплатно”, каза още д-р Йорданов. НДТ