Кои са носителите на награда “Русе” и “Млад творец” за 2023 година?

0
86

©

На тържествена церемония в Голяма зала на Доходното здание тази вечер бяха обявени носителите на Награда “Русе“ и “Млад творец“ 2023. Със статуетките, дело на Георги Радулов, всяка година се удостояват творци, дейци, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката за значителен принос и активна дейност за издигане авторитета на Русе, съобщиха от пресцентъра на община Русе.

Отличията бяха връчени от кмета на Община Русе Пенчо Милков и председателя на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев.

В област “Култура и изкуство“ номинациите бяха в 3 категории. Призът в категория “Визуални изкуства“ получи Елена Великова за своята активна творческа дейност в областта на визуалните изкуства и като дългогодишен директор на Художествена галерия – Русе. Стелияна Димитрова-Хернани, диригент на хора на Държавна опера – Русе и на смесен хор “Дунавски звуци“, беше отличена в категория “Сценични изкуства“. В категорията “За изключителен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата“ маестро Емил Табаков получи наградата за яркото си присъствие на националната и световна музикална сцена и изключителен принос за развитието на Русе като водещ музикален център.

В Област “Образование и наука“ имаше 4 номинации. В категория “Постижения в областта на предучилищно, начално и основно образование“ наградата получи Снежина Никова, директор на Детска градина “Русалка“. За “Постижения в областта на гимназиалното и висшето образование“ беше отличен проф. Велизар Павлов, декан на факултет “Природни науки и образование“ в РУ “Ангел Кънчев“. Наградата в категория “Изключителен принос в областта на образованието“ получи проф. д-р Владимир Хвърчилков от русенската Алма матер. За високите си професионално-педагогически качества и постоянния стремеж за повишаване качеството на образователния процес педагогическият екип на ОУ “Васил Априлов“ беше награден в категория “За научен и учителски екип“.

Тази година отново бе връчена и Награда “Млад творец“ 2023 на името на актьорите Яна и Георги Стефанови. Отличието отиде при младия русенски цигулар Преслав Ламбев, възпитаник на Национално училище по изкуствата “Проф. Веселин Стоянов“.

В края на церемонията директорът на Регионална библиотека “Любен Каравелов“ Теодора Евтимова получи почетен плакет от кмета Пенчо Милков за своята успешна градителска дейност в един от най-важните центрове в духовния и културен живот на града.

Водещ на събитието беше актрисата Кристиана Ценкова, а в нея се включиха Общинският духов оркестър с диригент маестро Димчо Рубчев, балетът на Държавна опера – Русе с художествен ръководител Весела Василева, ФТТ “Найден Киров“ с главен художествен ръководител Богдан Донев, Танцово студио “Фрийдъм“ с ръководители Анита и Александър Асенови, изпълнители на НУИ “Проф. Веселин Стоянов“ и Балет “Импулс“ при Общинския младежки дом с ръководители Петя Бонева и Вероника Миланова.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник