Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца. С приближаването на средиземноморски циклон ще продължи да се понижава.

Днес преди пладне в Западна България ще завали слаб сняг, по-късно след обяд ще се усили и ще обхване и централните части на страната, докато в крайните южни райони снегът ще преминава в дъжд. Вечерта ще завали и в Източна България – предимно дъжд, в Лудогорието и Добруджа – дъжд и мокър сняг. В районите, в които има снежна покривка и валежът е от дъжд, ще има условия за заледявания. Вятърът ще се ориентира от юг, в западните райони ще е слаб, в централните, източните и северно от планините – умерен до силен. С него дневните температури ще се повишат, а през нощта срещу четвъртък в Източна България затоплянето ще продължи. Преобладаващите максимални температури ще са между 0° и 5°.

Над планините ще е облачно. От запад преди обяд ще започнат слаби валежи от сняг, които след обяд ще се усилват, вечерта и през нощта срещу четвъртък ще достигнат и планините в Източна България. Вятърът ще се ориентира от югозапад и след обяд ще е силен в планините в източната половина на страната бурен, вечерта и през нощта срещу четвъртък още ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 2°, на 2000 метра – около минус 7°.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно. През деня ще е почти без валежи, но вечерта, първо в южните райони ще започнат валежи от дъжд. Ще духа до силен вятър с южна компонента, който ще повиши температурите и максималните ще са 3°-6°. Температурата на морската вода е 5-6°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, но вечерта ще се усилва.

На 09.01.2019 слънцето ще изгрее в 07:57 часа и ще залезе в 17:10 часа. Продължителност на деня 09:13 часа.

На 09.01.2019 луната ще изгрее в 10:03 часа и ще залезе в 20:25 часа. Осветеност на диска в 0h UT %. Фаза на луната: след новолуние преди първа четвърт.

През следващото денонощие валежите ще продължат, на места ще са значителни. В западната половина от страната ще вали сняг, с образуване на нова снежна покривка. Вятърът ще е северозападен, слаб до умерен. В източната половина ще има и дъжд, и сняг, ще има условия за заледявания и поледици. Вятърът там отначало ще е югозападен, умерен до силен, после ще отслабне, в североизточните райони и ще се ориентира от северозапад и север.

Към края на деня валежите ще отслабнат, през нощта срещу петък и ще спрат; ще започне и разкъсване и намаление на облачността. В петък и събота ще бъде ветровито, вятърът ще е от запад-северозапад. Облачността ще е променлива, почти без валежи.

В неделя вятърът временно ще отслабне. Вероятността за валежи е малка. В понеделник вятърът ще се ориентира от запад-югозапад и температурите ще се повишат, но по-късно отново ще стане северозападен и ще се усили. Ще се заоблачи и на места, главно в Западна България, ще превали слаб сняг. Във вторник ще бъде ветровито, с променлива облачност, на отделни места е възможно да превали слаб сняг.

Дежурен синоптик: Марияна Попова
Секция „Прогнози на времето“

loading...