Китай с помощта на ракета-носител е изстрелял през август планиращ хиперзвуков самолет (ХС), способен да носи ядрено оръжие, пише британският вестник Financial Times, позовавайки се на източници в правителствените среди в САЩ и в редица азиатски страни.

Според тях ХС, който е летял през ниско орбиталното пространство по време на изпитанията, не е могъл да достигне планираната цел, като е отишъл на няколко десетки километра от нея. Както обаче отбелязва изданието, американските военни все пак са били впечатлени от изстрелването, което демонстрира значителен напредък на китайските учени в разработването на хиперзвукови оръжия.

„Нямаме представа как са го направили“, цитира вестник един от представителите на разузнавателната общност на САЩ. Според източници на Financial Times, на теория тази ракета може да лети през Южния полюс, което ще представлява голяма заплаха за американската система за противоракетна отбрана, фокусирана върху отблъскването на евентуални атаки от северната полярна посока.

Пентагонът не коментира докладите за изпитанията на Китай на хиперзвукови оръжия, но изрази загриженост относно военната активност на Китай. „Ние ясно изразихме загрижеността си относно военните възможности на Китай, които само подхранват напрежението в региона и извън него. Това е причината да вярваме, че Китай е определящо предизвикателство за нас“, каза говорителят на американското Министерство на отбраната Джон Кърби.

https://trud.bg/

loading...