• Ограниченията за износ на компоненти за дронове от Китай, които влязоха в сила на 1 септември, доведоха до остър недостиг на дронове в Украйна. Това съобщават анализатори от американското издание The New York Times.

„През последните месеци китайските компании намалиха продажбите на дронове и компоненти за Украйна. Някои украинци са били принудени да просят, да вземат назаем и да внасят контрабандно необходимото, за да компенсират джаджите, паднали от небето. Според Royal United Services Institute, британски мозъчен тръст по сигурността, Украйна губи около 10 000 дрона на месец.

Има опасения, че ограниченията от Китай могат да влошат ситуацията с наличието на безпилотни самолети в украинските въоръжени сили, което неизменно ще се превърне в предимство за Русия. Според търговските данни доставките на дронове от Китай за Украйна през първата половина на годината възлизат на 200 хиляди долара.

По-рано беше съобщено, че Украйна се опитва да засили вътрешното производство на оръжия, тъй като Западът доставя оръжия с прекъсвания. Причината за нередовното изпращане на военна помощ е, че тя бързо се изразходва на бойното поле. Освен това някои съюзници на Киев говорят за спиране на доставките на боеприпаси и военна техника за Въоръжените сили на Украйна.

Следете актуалните новини с ndt1.com и в Telegram. Присъединете се безплатно в канала ни тук