Неотдавнашната ескалация на напрежението в Северно Косово, където десетки миротворци от НАТО бяха ранени при атаки на етнически сърби по време на протести срещу назначаването на кметове етнически албанци, служи като болезнено напомняне, че дълбоко вкоренения конфликт в сърцето на Балканите не може да бъде разрешен лесно, пише Kathimerini в материал, представен без редакторска намеса.

Въпреки усилията и силния натиск от западните сили, включително ЕС и САЩ, пътят към нормализиране на отношенията между сърби и албанци ще бъде дълъг и белязан от периодични националистически изблици. Разделението между двете страни е дълбоко, подхранвано от история на кръвопролития и вкоренена враждебност, увековечена от продължаващите конфликти в региона.

Продължаващите конфликти в доминираната от сърби северна част на Косово породиха загриженост сред основните геополитически играчи в региона, като САЩ, Германия, Франция, Италия и Русия, всички от които имат значителни интереси в Югоизточна Европа. Те действаха бързо, за да предотвратят най-лошите сценарии, всеки воден от собствените си мотиви.

Като се има предвид геополитическата нестабилна среда, произтичаща от украинската криза, наложително е да се предотврати всякакво разпалване на конфликт в триъгълника Косово-Сърбия-Босна, тъй като всички се опасяват, че това може да предизвика по-широка война.

Интересното е, че този път насилието в Косово привлече вниманието на Китай. Докато Пекин преди това поддържаше сравнително нисък профил по отношение на Косово, позиционирайки се в подкрепа на териториалната цялост на Сърбия “по принцип“ и въздържайки се от решаващи гласувания в ООН и други международни форуми, последната му проява не е изненадваща за онези, които следят отблизо събитията. Регионът има голямо значение като транзитен маршрут за превоз на китайски товари от гръцкото пристанище Пирея до пазарите на Централна и Северна Европа. В допълнение към използването му за транзитни цели, Китай направи стратегически инфраструктурни инвестиции в Сърбия, Босна, Черна гора и Албания, макар и при експлоатационни условия. Освен това Китай продава оръжия на Белград.

Следователно всяко безпокойство, особено ако ескалира във военен конфликт, би имало значително въздействие върху китайските интереси. Следователно те са нетърпеливи да защитят своите инвестиции и стратегически инициативи в Западните Балкани, често наричани “главата на дракона“ на инициативата “Един пояс, един път“. Освен това има геополитически фактори, свързани по-специално с Тайван. Китай гледа на Тайван като на своя територия, точно както Белград гледа на Косово. Ако международната общност приеме и официално признае пълното отделяне на Косово, това ще повдигне въпроси защо същият принцип не трябва да се прилага за Тайван. Това служи като допълнителна причина за повишения интерес и подкрепа на Китай за сърбите в Косово.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ И ПРЕЗ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛА НИ: HTTPS://T.ME/NDT1EU

Източник