България гони 70 руски дипломати, съобщи премиерът в оставка Кирил Петков в парламента. Той каза, че тези дипломати са идентифицирани като “хора, свързани с чужди служби и са работили срещу интересите на България”.

„Искам да поздравя службите и МВнР, че са си свършили работата”, каза Петков. „Всички, които работят срещу интересите на България, ще бъдат отзовани от България”, каза той Петков.

„Голяма част от тях са работили директно за чужди служби. Дипломатическата им работа е била прикритие”, каза Петков без да даде повече информация с мотив, че класифицирана.

Той подчерта, че всичките уличени са работили в руското посолство.

„Те са на реални дипломатически позиции, но при мен беше докладвано, че са изпълнявали несвойствени дейности. Това не е агресия към руския народ. Когато чужди правителства се опитват да се месят във вътрешните работи на България, имаме институции, които ще противодействат. В неделя ще има самолет със 70 места, който ще замине за Русия”, каза Петков.

Нинова нахока Петков заради изгонването на руските дипломати

„Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици“, това написа в личния си фейсбук профил лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„То не е вземано от Министерски съвет, нито на коалиционен съвет. БСП категорично не е съгласна с това решение, който и където и да го е взел“, отсече Нинова.

Освидетелствайте и усмирете Кирил Петков, зове Румен Петков

“Този жалък човечец стъпи с калните си обувки във властта, без да си дава сметка нито какво е това, нито се интересува от интересите на България. Но днес надмина и себе си, като обяви, че ще изгони 70 руски дипломати”, това заяви лидерът на АБВ.

“Интересно е служебното правителство да установи кои са взели решението за гонене на тези дипломати и какво е основанието за твърдението, че те са нарушавали Виенската конвенция. Защото ако основанието е, че са работили за чужди интереси, първият, който трябва да бъде изгонен, е Кирил Петков.

Много е важно да му бъде направен своевременно медицински преглед, да бъде освидетелстван и усмирен вън от държавните институции и не непременно вътре на Четвърти километър.

Служебното правителство ще бъде изправено пред огромното предизвикателство да нормализира отношенията ни с Русия, да гарантира продоволствената и енергийна сигурност на България.

Но прокуратурата е длъжна да повдигне обвинение за престъпленията, които бяха извършени и за невероятните корупционни схеми на Кирил Петков – от границата, през газовите доставки, смазването на вътрешния пазар на зърното и, разбира се, ползването на правителствения самолет като будоар.

Това са неща, за които ще се боря с всичките си сили, защото това е интересът на България”, заяви още Румен Петков.