Киев определи разрушаването на Нова Каховка за “екоцид”

0
157

©

Началникът на кабинета на украинския президент Андрий Йермак определи разрушаването на язовира Нова Каховка за “екоцид“ и увери, че Русия ще бъде наказана за действията си на международно ниво, предава новинарският канал CNN.

“Руснаците ще бъдат подведени под отговорност за възможното лишаване от питейна вода на хората в южната част на Херсонска област и в Крим, както и за възможното унищожаване на някои селища и биосфера“, написа Йермак в Telegram.

“Това е екоцид. Безопасността на хората днес е приоритет. Трябва да гарантираме, че врагът ще бъде наказан на международно ниво“, допълни той.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще проведе извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана след разрушаването на язовира Нова Каховка.

Евакуациите от потенциални зони на наводнения вече са започнали, според Александър Прокудин, ръководител на назначената от Киев областна военна администрация на Херсон.

Украинската армия обвини Русия за разрушаването на язовира, докато високопоставен руски служител каза, че унищожаването й е “сериозна терористична атака“.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник