Керезов: Столична община ще бъде институцията с най-крепко здраве по отношение на киберсигурността

0
135

© Фокус

София към момента се развива много бързо по отношение на своето електронно управление и дигитализация вътре в общината. Това каза в предаването “България, Европа и светът на фокус” на Радио “Фокус” Генчо Керезов, зам.-кмет на София по “Дигитализация, иновации и икономическо развитие.

“През последните три години на нас ни се наложи да обърнем внимание на неща, които първоначално не бяха планирани в Стратегията ни за дигитална трансформация. Такава тема е киберсигурността. Аз съм изключително горд с постиженията ни тук, защото към края на мандата ще оставим Столична община, може би след институциите, които са обекти за национална сигурност, ще бъде институцията с най-крепко здраве по отношение на киберсигурността. Завършваме в момента и последния проект по тази тема. Отделихме много фокус в тази посока, за да можем да отговорим на предизвикателствата на днешната геополитическа обстановка, най-малкото”, коментира Керезов.

По думите му София до края на мандата ще има първото по рода си мобилно електронно гише за електронно обслужване: “И то с технология, която ще позволява идентификация, подписване и сигурно електронно връчване изцяло през телефона, и то с технология, която е сертифицирана вече като национална схема за идентификация, и съвсем скоро ще бъде нотифицирана и в Европа. Това означава, че с мобилното приложение Digital Sofia, което софиянци ще могат да ползват безплатно, те ще могат да се идентифицират за ползване на електронни услуги във всяка една европейска страна, което е изключително постижение”.

Той добави, че предстои на 6 юни, във вторник, обстойна пресконференция за този проект съвместно с Министерството на електронното управление: “Ще автоматизираме хода на преписките, когато имаме електронно заявяване на услуги. Това какво означава – че човек, заявявайки услугата си електронно, той ще може много по-бързо, а в някои случаи и автоматично да получи резултата от тази услуга, вместо да се разкарва до гише или пък да подаде електронно и след това да чака няколко дни да бъде обработена неговата заявка. Така че София в момента е абсолютен лидер по отношение на дигитализацията и електронното управление в страната, смея да кажа, но със сигурност сме много далече от изкуствения интелект и неговото приложение”, обърна внимание зам.-кметът.

Според него това е голяма тема, която трябва да бъде взета на национално ниво.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source