Катедрален храм “Св. св. Кирил и Методий” в Бургас възвърна автентичния си облик! (СНИМКИ)

0
103
Бургаската катедрала “Св. св. Кирил и Методий“ възвърна автентичния си облик. Фасадата на храма е реставрирана и всички елементи по нея, които бяха увредени.

“Реставрационните дейности стартираха през 2020 година. Като сложност и технологично изпълнение те са единствените по рода си, изпълнявани досега в България. Орнаментиката на фасадната пластика на храма е най-богатата и най-разнообразната в нашата страна. Зеленият андезит, който е използван, позволява моделиране и в съчетание с уменията на италианските майстори каменари – проектантите арх. Тоскани, инж. Станишев и строителите, е създаден един архитектурен шедьовър.

За съжаление по времето на строежа не са предполагали, че камъкът, с който са работили, е много неустойчив на атмосферните влияния и ерозира първо в дълбочина и много по-лесно от другите материали. На повърхността изглежда здрав, но от вътре е разслоен и разяден.

Възстановителните дейности се превърнаха от строителна в художествена реставрация. Работи се камък по камък, елемент по елемент, като се запазват всички оригинални площи и части, които са в сравнително добро състояние.

От всички елементи, капители, конзоли, ключови камъни, пиластри, бази, фризове, корнизи, арки и други бяха на място ретуширани до първоначалната им форма и обем, за да може да се свали точен отпечатък. След това се прави калъп за отпечатък от мястото, гипсова отливка от оригинал, ретуш, изработка на силиконов калъп за тиражирано отливане на елементите“, написа в социалните мрежи кметът на Бургас Димитър Николов.

Свалени са от фасадата 57 отпечатъка, изработени са 58 калъпа, отлети и монтирани са на фасадата над 1200 елемента.

Моделирането при подготвителните дейности и на място на фасадите се извърши с труда и ръководството на висококвалифицирани реставратори, скулптори и художници от Бургас. Към екипа се присъединяваха и възпитаници на Художествената академия в София и нейния филиал и в Бургас.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source