Каримански: От бюджета на ДОО може да се изплащат пенсиите след 10 юни

0
82

© NOVA

“Ясно е, че няма нужда да прилагаме стимулиращи мерки от гледна точка на бизнеса за намалени ставки по ДДС или стимули в енергетиката и социалната система. От COVID времето имаме ДДС и социални подпомагания. Как скритите дефицити ще бъдат овладяни?”, попита финансистът Любомир Каримански.

Според него пенсиите няма да спрат на 10 юни, когато изтича т.нар. удължителен закон за бюджета.

“В бюджета на ДОО постъпват приходи, които могат да решат положението на пенсионерите и да си получат пенсиите. Това може да бъде правено до момент, в който се наложи да има трансфер от държавния бюджет към този на ДОО – поне за два месеца.

В началото може да се използват средствата от НОИ, а след гласуване на редовен бюджет, трансферите може да бъдат изплатени към Здравната каса. Ако няма удължителен закон, не могат да бъдат изплащани единствено трансфери към ДОО”, коментира още  той.

Каримански е на мнението, че  през 2022 г. страната е получила 2,8 млрд. по ПВУ, а похарчила 100 млн.

“Останалите 2 млрд. и половина не сме похарчили, би трябвало заложените разходи да се случат през 2023 г. Бюджетът е план обществен договор между гражданите и държавата и трябва да бъде надежден и прозрачен. Нямаме яснота или надежда, че ще бъде достъпен за гражданите. В последните три денонощия не разбрахме колко прозрачно се случиха преговорите между ГЕРБ и ПП. Не видяхме нито един прозрачен приоритет, който да залегне в предложението за нов бюджет”, посочи Каримански.

Финансистът допълни, че силна държава означава до 3% дефицит в 4-годишната финансова рамка, съобщиха още от NOVA.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source