КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА: 1377 – Цар Иван Шишман връчва дарствена грамота на монасите от Рилския манастир 1520 – Сюлейман Великолепни става султан на Османската империя 1862 – По искане на сръбските власти, Първата българска легия е разпусната, а нейните участници – прогонени от Белград 1933 – Започва т.н. Лайпцигски процес 1940 – Тутракан Ии Балчик са освободени от румънска окупация 1949 – Мао Цзе Дун провъзгласява създаването на Китайската Народна Република 1999 – При земетресение в Централен Тайван загиват 2 400 души.

ПРАЗНИЦИ:

  • Световен ден на мира – Отбелязва се в деня на нападението на Германия над Полша, с което започва Втората световна война (1939 – 1945), Ден на глобалното прекратяване на огъня и отказ от насилие – определен с резолюция на Общото събрание на ООН от 2001 г., призовават се всички държави и народи да спазват прекратяването на военните действия през този ден. За пръв път Международният ден на мира се чества през 1982 г.
  • Световна здравна организация – Световен ден на болестта на Алцхаймер – Отбелязва се ежегодно от 1994 г.
  • Армения – Ден на независимостта (от СССР, 1991 г., национален празник)
  • Белиз – Ден на независимостта (от Великобритания, 1981 г., национален празник)
  • България – Празник на град Тутракан
  • Малта – Ден на независимостта (от Великобритания, 1964 г., национален празник)
  • Балчик е освободен от румънска окупация

2014 г.

Сирийски кюрди вече трети ден продължават да пресичат границата с Турция спасявайки се от настъплението на джихадистите от „Ислямска държава“. Откакто е отворена границата между двете държави, пресеклите я наброяват стотици хиляди.

2014 г.

В Ню Йорк се провежда срещата на върха за борба с климатичните промени. Във форума участват 125 държавни и правителствени ръководители. Със срещата се поставя началото на процес, който ще продължи 15 месеца и трябва да приключи в края на 2015 г. с подписването на ново международно споразумение за ограничаване на емисиите на парникови газове. По този повод два милиона демонстранти излизат на улиците на Ню Йорк и на 2000 града по света, за да изразят загрижеността си за климатичните промени и надеждата си за спасяване на планетата, като се изгради общество, захранвано на 100% от чиста енергия. Протестът е най-големият до този момент за климата в историята.

2013 г.

От терористични актове в Ирак загиват 75 човека.

2013 г.

От наводнения в Нигер загиват 32 човека, а около 135 хиляди остават без покрив над главата си.

2013 г.

В Единбург се провежда многохиляден митинг за излизане на Шотландия от Великобритания

2012 г.

Досегашният вицепремиер на Етиопия 47-годишният Хайлемариам Десалегън е новият премиер на мястото на починалия на 20 август Мелес Зенауи. Мелес Зенауи сваля през 1991 година от власт близкия до СССР комунистически лидер Менгисту Хайле Мариам.

2012 г.

„Денят на любов към пророка Мохамед“ завърши в Пакистан с гибелта на десетки жертви и подпалването на шест кинотеатра и две банки. Исламабад обяви денят за почивен, за да могат гражданите на страната да изразят масово протеста си срещу филма „Невинността на мюсюлманите“.

2011 г.

Президентът на Чехия Вацлав Клаус в интервю за американския телевизионен канал СиЕнБиСи изрази песимизъм относно икономическите перспективи на Европа, ако Гърция остане в еврозоната, защото „старият континент ще бъде изправен пред дълъг период на “икономически застой”“.

2011 г.

Гари Каспаров призова Европейския съюз да не се преструва, че в Русия има демокрация и да игнорира идващите избори в страната.

2006 г.

Совалката “Атлантис” се приземява успешно на пистата в Кейп Канаверал. “Атлантис” се завъръща от 12-дневна мисия в космоса, чиято задача е да достави на Международната космическа станция слънчеви батерии и енергийни генератори. НАСА планира до края на 2010 година совалката да извърши още 15 полета.

2001 г.

39 Народно събрание приема декларация по повод терористичните актове в Ню Йорк и Вашингтон, с която обявява борбата с тероризма за дългосрочен приоритет.

2000 г.

Приключват поредните преговори с Международния Валутен Фонд (МВФ). Заключението е, че България няма нужда от ново споразумение с фонда, а може да разчита на предприсъединителните програми на ЕС.

1999 г.

При земетресение в Централен Тайван загиват 2 400 души.

1993 г.

Президентът на Русия Борис Елцин прекратява дейността на парламента, в разрез с действащата по това време конституция, и така ускорява Руската конституционна криза от 1992-1993 г.

1991 г.

На проведения референдум 99 % от избирателите гласуват за независимостта на Армения

1981 г.

История Белийз е обявена за независима държава. Намира се в Средна Америка, край Карибско море. Площта й е 22 965 кв. км. Населението на държавата към 2000 г. е 249 183 души – негри, мулати, метиси, индианци. Столица на Белийз е Белмопан. Законодателният орган в държавата е двукамарно Национално събрание. Официалният език в страната е английски. Паричната единица е белийзки долар. Първоначално Белийз е испанско владение. От 1862 г. е обявена за британска колония. През 1964 г. получава вътрешно самоуправление. От 1981 г. е независима държава в Британската общност.

1964 г.

История Малта е обявена за независима държава.

1949 г.

Мао Цзе Дун провъзгласява създаването на Китайската Народна Република

1947 г.

Роден е американският писател Стивън Кинг. Автор на романи на ужасите и на сценарии за филми. По-известни произведения: “Гробище за домашни любимци”, “Мъртва зона”, “Томичукалата”, “Кери”, “То”, “Куджо”, “Зеленият път”, “Особени сезони” и др.

1945 г.

Радикалната партия начело със Стоян Костурков приема програмата на Отечествения фронт (ОФ) и влиза в коалицията. Лидерът й е назначен за министър на народната просвета. Неин печатен орган е в. “Радикал”. Част от партията обаче се отцепва и се обособява като опозиционна под името Радикална партия (обединена) с печатен орган в. “Народен глас” (съществувал в периода 25 ноември 1866 г. – 17 декември 1949 г.).

1940 г.

История Тутракан официално е освободен от румънска окупация. Българската армия навлиза в гр. Тутракан, след като по силата на Крайовския договор Румъния губи владението си над Южна Добруджа, станала част от румънската държава след поражението на България в І световна война. С решение на Общинския съвет от септември 1993 г., 21 септември е определен за празник на града.

1936 г.

Роден е Юрий Лужков, кмет на Москва

1933 г.

История

Лайпцигският процес е съдебен процес, организиран от хитлеристкия режим в Германия по повод подпалването на Райхстага. Като обвиняеми са изправени Е. Торглер – председател на комунистическата фракция в Райхстага, и трима българи – Георги Димитров, Благой Попов и Васил Танев. Заседанията започват на 21 септември и приключват на 23 декември с.г. И четиримата обвиняеми са оправдани от германския съд по липса на доказателства. Поради отказа на българското правителство да разреши на Георги Димитров и неговите другари да се завърнат в България СССР им предоставя свое гражданство и ги приема в своята държава. Процесът е първият голям удар срещу настъплението на хитлерофашизма в Европа и света.

1931 г.

История Великобритания изоставя златния стандарт: преустановява конвертируемостта на английската лира в злато. Валутата девалвира.

1913 г.

В Чикаго се провежда общобългарски емигрантски конгрес, който учредява Македоно-български народен съюз в САЩ и Канада с орган в. “Свобода”. Вестникът започва да излиза два пъти седмично в началото на 1914 г. Третира тематика, подчинена на идеята за Обединена България. „Съюзна хроника” следи дейността на Македоно-българските народни организации в Чикаго, Джонстаун, Вокеган, Хамилтън, Киченер. Отделя място и за културните им инициативи. Отразяван е ходът на битките в Първата световна война, тържественото посрещане на българските воини в Македонския край като освободители.
Настъпилите противоречия в Съюза, отдръпването на голяма членска маса под претекст, че от хиляди километри едва ли би могло да се влияе по някакъв начин върху събитията на Балканите, водят и до липсата на средства за погасяване на полицата по изплащането на печатницата. Докато през 1916 г. вестникът става ежедневник, през есента на 1917 г. е принуден да обяви фалит и печатницата е секвестирана. Македоно-българският народен съюз също прекратява дейността си.

1885 г.

В периода 20 – 21 септември делегация на ІV Народно събрание начело с митрополит Климент преговаря в Копенхаген с император Александър III за признаване на Съединението.

1881 г.

Умира поп Кръстьо – Кръстьо Тотев Никифоров (1838 – 1881). Роден е през 1838 г. в гр. Ловеч. Учи в Белград, където се сприятелява с Г. С. Раковски. Той е владишки наместник в Ловеч и архиерейски наместник в Орханийска (Ботевградска) околия. За него се твърди, че е предал Васил Левски през есента на 1872 г., но някои изследователи като Данаил Кацев-Бурски (1926 г.) и Димитър Панчовски (1990 г.) сериозно оспорват това твърдение. През 2001 г. е отпечатан сборникът “120 години клевета” (съставител Васил Колев), в който българските историци Николай Генчев, Д. Панчовски, Божидар Димитров, Ив. Лалев и Николай Хайтов категорично отхвърлят вината на поп Кръстьо.

1877 г.

В хода на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.), командваната от Мехмед Али паша Източнодунавска армия предприема в района на с. Чаиркьой (днес с. Камен, Ловешко) опит за настъпление. Руските отряди отблъсват атаките и принуждават турците да се изтеглят към р. Черни Лом. Малко по-късно, заради неуспеха си Мехмед Али паша е отзован от Източнодунавската армия.

1866 г.

Роден е английският писател и публицист Хърбърт Уелс (1866 – 1946). Автор на романи, политически, научни и исторически книги. Научнофантастични романи: “Машина на времето”, 1895 г. “Невидимият”, 1897 г.; “Война на световете”, 1898 г.; “Първите хора на луната”, 1901 г., и др., а реалистичните: Кипс”, 1905 г.; “Тоно Бънги”, 1909 г.; “Историята на мистър Поли”, 1910 г.; “Хора, равни на боговете”, 1923 г., и др.). Издава 2 сборника есета – “Очерци по история” 1920 г. и “Формата на бъдещите неща” 1933 г. Редица негови художествени изследвания са насочени против фашизма и войната. Обявява се против политическата система на управление, предпочита управлението на технократите – специалисти, инженери и учени. Хърбърт Уелс умира на 13 август 1946 г.

1862 г.

История По искане на сръбските власти, Първата българска легия е разпусната, а нейните участници – прогонени от Белград. Първата българска легия е сформирана през 1862 г. от Георги Сава Раковски с предварителното съгласие на сръбското правителство. Преследвайки задачата за окончателно освобождение на своята страна от зависимостта на Османската империя, то решило да се възползва от готовността на българските доброволци да се бият против османския поробител. На апела на Раковски за създаване на Първата българска легия се отзовават 600 български младежи, по-голямата част от които се намират в емиграция в Румъния. Между тях са Васил Левски, Стефан Караджа, Васил Друмев, П. Бонев и др. Издръжката на легията е поета изцяло от сръбското правителство. Легистите трябвало да преминат известна военна подготовка, за да могат да участват в бъдещото въстание. Тяхното първо бойно кръщение е сражението между сръбските и турските войски на 15 юни 1862 г. в самия Белград. Вследствие на сбиване между сърби и турци край една чешма в града турската войска, намираща се в крепостта, го бомбардира. В отговор на това сръбската армия обсажда крепостта. В сражението с турските войници се отличават и голям брой от българските легионери, за което са поздравени от сръбското правителство. Скоро обаче отношенията между Сърбия и Османската империя се нормализират и издръжката на Българската легия става безпредметна.

1860 г.

История Умира германският философ – идеалист Артур Шопенхауер (1788 – 1860). Роден е на 22 февруари 1788 г. Частен доцент е в Берлинския университет от 1820 г., от 1831 г. живее във Франкфурт на Майн. Основното му съчинение е “Светът като воля и представа” (т. I, II, 1819 – 1844). През 1911 г. във Франкфурт е основано Шопенхауерово дружество.

1853 г.

Роден е холандският физик Хайке Камерлинк – Онес (1853 – 1926). През 1911 г. открива явлението свръхпроводимост. При своите опити достига температура, близка до абсолютната нула и разработва метода за получаване на течния хелий. Носител е на Нобелова награда за физика през 1913 г.

1832 г.

Умира английският писател Уолтър Скот (1788 – 1832). Създател е на историческия роман.

1756 г.

Роден е шотландският инженер Джон Макадам (1756 – 1836). Изобретател на настилката, носеща неговото име.

1520 г.

История Сюлейман Великолепни става султан на Османската империя. По време на неговото управление тя достига своя най-голям разцвет.

1452 г.

Роден е флорентинският монах доминиканец Джироламо Савонарола (1452 – 1497). Обявява се против тираничното управление на Медичите във Флоренция. След тяхното сваляне от власт, спомага за установяване на републиката. Заради критиките си срещу папството, през 1497 г. е обвинен за еретик и изпратен на клада.

1377 г.

История Цар Иван Шишман връчва дарствена грамота на монасите от Рилския манастир, с която утвърждава границите на манастирските владения и препотвърждава пълната собственост на манастирското братство на двадесет села и техните жители, получена чрез грамоти на неговите предходници – царете Асен и Калиман. В грамотата са предоставените привилегии за търговска дейност на монасите.

19 г.

В 19 г. пр. Хр. умира римският поет Вергилий (70 г. пр. Хр. – 19 г. пр. Хр.). Най-известно произведение – “Енеида”.