КАКТУСИ НАД ПОЛОВИН ТОН ИЗНАСЯТ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК

0
1076

Започна изнасянето на открито в Божествената градина  на 1 000  едроразмерни кактуси и сукуленти, съобщи Ваня Радева, главен специалист „Градинско и парково изкуство” към Университетската ботаническа градина в Балчик.  Някои от тях вече са на възраст 60-65 години, а едно от растенията тежи около 600 кг и се налага да бъде носено от 12 човека. Други 20 кактуса са достигнали размери до 400-500 кг.

Обичайно гигантите от Аризона се изнасят от оранжерията, където прекарват зимата, през месец април. Те са представени предимно от род Опунция (Opuntia) и Алое (Aloe), както и от семействата Млечкови (Fam.Euphorbiaceae), и Столетникови (Fam.Agavaceae). Растенията прекараха зимния период в закритата оранжерия, при температура не по-малка от 150С.
Служителите на градината пренасят на ръце огромните растения, които са крехки и много лесно се чупят. До октомври гостите на градината могат да се насладят на колекцията.
Емблематичните представители са едни от символите на Университетска ботаническа градина в Балчик, която е втора по големина в Европа след сбирката в княжество Монако.
Екипът на градината очаква тази година да цъфне един от столетниците.

НДТ