Руският президент Владимир Путин приветства чрез видеовръзка откриването на нови фармацевтични заводи в Калининград, Саранск и Санкт Петербург. Според пресслужбата на Кремъл, втората фаза на завода Pharmasyntez-Nord е открита в северната столица.

Компанията е резидент на специалната икономическа зона на Санкт Петербург от 2011 г. Първият етап на завода беше пуснат през 2017 г., след което предприятието стана най-големият производител на социално значими лекарства. Тук се произвеждат лекарства за борба с онкологията, туберкулозата, антиретровирусни лекарства и антибиотици. Производствените активи на компанията са разположени в няколко града: Санкт Петербург, Иркутск, Уссурийск, Тюмен и Братск.

Откриването на втория етап ще позволи удвояване на обема на произвежданите биотехнологични препарати за лечение на онкологични и автоимунни заболявания на човека. Освен това ще произвежда генно модифицирани инсулини и антиковид ваксината Sputnik Light.

„Сигурен съм, че всички инвестиции и инвестиции, които са направени сега и са планирани в бъдеще – знам, че например е в ход проектирането на третия завод в Санкт Петербург – че всички те ще се изплатят и ще служи за развитие на бизнеса. Но най-важното е, че всичко, което се прави, ще бъде от полза за хората“, каза Владимир Путин във видеообръщение.

Държавният глава също така добави, че фармацевтичната индустрия показва положителна динамика и сега е важно да се увеличи делът на местните лекарства, включително регионалните, на вътрешния пазар.

По-рано spb.aif.ru писа , че бизнесменът от Санкт Петербург ще рестартира най-големия руски завод IKEA на базата на новгородския завод. Ще произвежда местни мебелни изделия.