Йордан Йорданов: Дострояването на блок „Добрич“ е „на финалната права“, напролет ще започне ремонт на ул. “Вардар”

0
324

„Сагата“ с довършването на блок „Добрич“, която продължава вече 35 години, е „на финалната права да бъде решена окончателно“, съобщи кметът на Добрич Йордан Йорданов в официалната си Фейсбук страница. В момента тече присъединяване на обекта към електропреносната мрежа. Очаква се през декември строителните дейности да приключат и той да бъде въведен в експлоатация.

„Сагата” започва през 80-те години с отчуждаването на имоти в центъра на града срещу обещанието за собствениците да бъдат изградени жилищни блокове. Построен е обаче само блок „Добруджа”. Между 2009 и 2014 г. в изграждането на блок „Добрич” са вложени над 3 милиона лева, но през 2014 г. строителството е прекратено поради липса на средства.

През януари 2019 г., на извънредно заседание, Общинският съвет отхвърля предложението на Общината за поемане на дългосрочен дълг от 2,5 милиона лева за дострояване на жилищния блок. Месец по-късно местният парламент делегира на кмета права да проведе процедура за избор на финансова институция и да сключи договор за краткосрочен кредит с максимален размер до 600 000 лева, които да бъдат използвани за завършването на 9-етажната сграда.

В края на май 2020 г. местната управа съобщи, че са започнали строително-ремонтните дейности по блока, като останалите около 2,4 милиона, необходими за довършването му, ще бъдат обезпечени чрез прехвърляне на имоти в сградата от Общината на фирмата изпълнител.

Проведена е среща с обезщетените собственици. Представени са им мостри на материали за довършителни дейности, за да направи всеки от тях своя избор. Поставят се фаянс по стените и подовете и ламинат, монтират се интериорни врати. Предвидено е изграждането на тротоар около блока.

Във връзка с друг казус Йорданов съобщава, че водопроводът на ул. „Вардар“ „не подлежи на ремонт и се налага да го подменим“.

„Точно заради подобни примери (идентични с центъра на Добрич) ние работим, като първо се направи проект и след това се премине към ремонт“, казва още той. Рехабилитацията на улицата ще започне напролет. За зимния период дупките по нея ще бъдат тампонирани, ако „ВиК – Добрич“ успее да отстрани авариите, за да не „сълзят“, допълва градоначалникът.

БТА