Италия поиска морска мисия на ЕС за борба с нелегалната миграция

0
146

©

Министър-председателят на Италия Джорджа Мелони настоя за организиране на морска мисия на Европейския съюз за противодействие на нелегалната миграция, нова вълна от която удари в последно време южните брегове на страната, главно остров Лампедуза.

“Помолих председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да постави въпроса за миграцията в дневния ред на следващата среща на върха. И ще говоря за необходимостта от незабавно създаване на морска мисия на ЕС, за да се предотврати отплаването на мигрантите [от Северна Африка към Европа]“, обяви Мелони във видео, публикувано от нейната пресслужба.

Мелони съобщи още, че е поканила председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да посети Лампедуза, за да се убеди лично в сериозността на ситуацията на острова, където само за няколко дни по море пристигнаха почти седем хиляди нелегални имигранти.

Освен това Мелони обяви организирането на нови центрове за задържане на мигранти с участието на Министерството на отбраната. Те ще бъдат настанявани там, докато молбата им за убежище се обработва. Тя отбеляза, че тези структури ще бъдат разположени в слабонаселени места и ще бъдат охранявани. Рим също засилва експулсирането на нелегалните имигранти. Мелони призна, че стратегията за разпределяне на мигрантите, пристигащи по море между европейските страни, не решава проблема, което изисква по-радикални подходи. По-специално, необходимо е да се спре престъпният бизнес с превоз на хора, както и да се гарантира по-голяма сигурност в северноафриканските страни, от които отпътуват хора от страните на юг от Сахара, където конфликтите, гладът и бедността са често срещани. Според нея е необходимо да се работи с тези страни за подобряване на условията на живот там.

Европейската морска мисия “София“ бе създадена преди близо 10 години и стана продължение на италианската Mare nostrum. Тя бе стартирана с цел спасяване на мигранти в морето след голямо корабокрушение, при което загинаха повече от 300 души. Тогава дейността на “София“, която беше насочена основно към борбата с превозвачите на хора, бе ограничена.

Броят на нелегалните мигранти  в Лампедуза надхвърли този на местните жители. Съобщено бе за безредици. Според местните власти ескалацията е настъпила след пристигането на рекорден брой нелегални имигранти за два дни – над седем хиляди души. По данни на правителството към средата на август повече от 120 000 мигранти са акостирали на бреговете на Италия. Това са рекордни числа през последните години. В много отношения пристигането на нелегални имигранти по море се улеснява от нестабилната ситуация в Либия и Тунис, откъдето те отплават към италианските брегове. След това много мигранти искат да се преместят в други европейски страни, но всички задължения за приемане падат върху страната, в която са пристигнали за първи път.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник