Икономист: Планът на Асен Василев не е добре финансово и икономически аргументиран

0
138

©

Съществена новина от днешния ден, преди гласуването на кабинета, е именно изказването на г-н Василев относно формирането на новия бюджет. Това каза в предаването “България, Европа и светът на фокус” на Радио “Фокус” икономистът Михаил Кръстев.

Асен Василев даде заявка, че този бюджет ще бъде ограничен до дефицит от 3% при запазване на настоящите социални разходи и неповишение на данъчната тежест. Така конструирано изречението, звучи изключително трудно осъществимо, като единственият възможен вариант това нещо да се случи е през повишаване на приходната част в бюджета, поне на книга. Тъй като в рамките на една година, която вече е преполовена, и при настоящата приходна част в бюджета, не може да очакваме, че до края на 2023 г. изведнъж г-н Василев ще успее да повиши толкова приходната част в бюджета, че на практика прогнозата на Министерство на финансите – същото министерство, с което той работеше, и същият експертен потенциал, за това, че дефицитът ще бъде в рамките на 6%, а по-скоро говорим за повишаване на приходната част без необходимата аргументация за това откъде всъщност ще дойдат тези приходи, формиране на една бюджетна рамка в рамките на 3%, която може и да не се осъществи, и разбира се, набавяне на необходимите средства под формата на емитиране на нов дълг”, коментира Василев.

Икономистът отбеляза, че България в началото на тази година е погасила падеж по стара дългова емисия, която е била осъществена през 2016 г.: “Доходността при дълговите емисии означава, че това е все едно лихвата на едно кредитиране. Тогава доходността или лихвата беше в рамките на около 2%. Новата емисия, с която ние на практика изтеглихме пари така, че да погасим старите си задължения като държава, беше в доходност или лихва можем да я наречем отново в рамките на 5%. Т.е. в момента държавата се финансира изключително неизгодно спрямо предходните периоди. И ако планът на Министерството на финансите, оглавено от г-н Василев, е да финансира тези социални политики, които няма да се режат, и социални плащания с нови дългови емисии, това не е особено добре финансово и икономически аргументирано”, отбеляза Михаил Кръстев.

Той припомни, че бюджетът, с който се оперира в момента, е актуализацията на бюджета от 2022 г.: “Тази актуализация се случи по време на кабинета “Петков“, съответно предложена от министър Василев. Факт е, че тя е неприложима към 2023 г., но е факт също така, че ако служебното правителство беше внесъл бюджет в края на миналата година, когато партиите настояваха за такъв, то дефицитът от 6% можеше да ни се вижда дори оптимистичен.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник