• Контрабанда на евтин турски бензин за Северна Македония е довела до взрива в македонския автобус и смъртта на 45 души

Контрабанда на евтин турски бензин за Северна Македония е довела до взрива в македонския автобус и смъртта на 45 души на магистрала „Струма“ тази нощ.

Това е една от водещите версии на спецслужбите за трагедията, съобщиха за БЛИЦ източници от разследването. Според тях през последната половин година контрабандният превоз на евтини горива от Турция за България, Македония и Сърбия е сред основните незаконни бизнес начинания по южната ни граница заради ниския курс на турската лира.

Бензинът се налива в големи туби или самоделни мини резервоари в багажните отделения на туристически автобуси, които влизат от турска страна у нас и продължават за Македония и Сърбия.

Главният „разпределителен“ център е граничният пункт на Капитан Андреево, а според данните на службите каналите се покровителстват от митничари на различни позиции в йерархията на агенция „Митници“. Според данните на специализирания сайт за цените на горива fuelo.net към 23 ноември 2021 г. литър от най-масовия бензин А95 се продава в Турция средно за 8.46 турски лири, което е почти 36 македонски динара.

Отново, според данните на fuelo.net към днешна дата литър от същия бензин в Македония се продава за 75 динара или повече от два пъти по-скъпо. Приблизително същото е съотношението и към цените на бензина и дизела у нас и в Сърбия.

Агенти от спецслужбите разкриха пред БЛИЦ, че преди да влязат в България туристическите автобуси спират на бензиностанция на турска територия преди Капитан Андреево. Там те зареждали с дизелово гориво легалните резервоари, а с бензин – големите туби и самоделните мини резервоари в багажните си отделения.

Според източниците ни, има данни, че същото са направили и 4-те автобуса на тетовската компания „Беса транс“ миналата вечер, преди да преминат през Капитан Андреево в 21.15 часа. Заради страха да не бъде разкрит контрабандният товар, шофьорите на останалите 3 автобуса на „Беса транс“ не са се върнали, за да окажат помощ на сънародниците си след взрива на магистрала „Струма“.

Те са бързали да прекосят граничния пункт при Гюешево (според БНР това се е случило около 5 часа сутринта), за да разтоварят контрабандата на македонска територия. Именно тубите с бензина са предизвикали взрива и са убили 45-те пътници, които не са успели да се измъкнат през саморъчно счупените прозорци, категорични са нашите източници.

Има данни за взрив при трагичния инцидент с автобус на АМ „Струма“, но все още не ясно какво го е причинило – дали нещо отвътре, или удар с мантинелата. Това стана ясно и от думите на зам.-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред журналисти по-рано днес.

https://blitz.bg/