Ивайло Мирчев: България няма да дава комплекси С-200 и С-300 на Украйна

0
104

© Фокус

България няма излишни ПВО комплекси, но трябва да чуем анализа на експертите, които да кажат дали имаме такива например, които са дефектни ракети или нещо подобно, което може да бъде предоставено. Това посочи депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, предаде репортер на “Фокус”.

На въпрос защо е необходимо да даваме дефектни ракети на Украйна и за какво биха послужили той обясни, че в момента страната ни и по отношение на комплексите С-200 и С-300 няма особено много излишни такива. Мирчев допълни също така, че комплексите С-200 и С-300 няма да бъдат давани на Украйна, защото гарантират националната ни сигурност. 

Относно информацията за евентуалното разполагане на многонационална бойна група в района на Ямбол, депутатът от ПП-ДБ повтори думите на Тагарев, че това не е нещо спешно, което трябва да се случи и е планирано за 2025-2026 г., като няма никакви притеснения по отношения на евентуална база в Ямбол.

“Нито е ясно какъв ще бъде комплексът, нито е определено дали ще е точно там. Става дума за предварителна информация. При положение, че на 300 км от нас има война, има опасност за националната ни сигурност. Ние трябва да направим така, че на никой да не му хрумва, например, както правят руснаците в момента – да бъдат в икономическата зона на България над един месец. Единственото, което правят е да притесняват търговския трафик и да демонстрират излишна сила. Ние трябва да бъдем достатъчно силни, за да можем да защитим страната си. Това става с придобиването на ново въоръжение, което смятаме да бъде акцент през следващите месеци”, посочи Мирчев.  

Според него най-лесният начин за деескалация на напрежението е Русия да се изтегли от Черно море и от всички територии на Украйна, които вече е взела. И добави, че България трябва да бъде силна, “да изпозлваме помощта на западните ни партньори и да имаме достатъчно оръжия, за да може на никой да не му хрумне в окономическата зона на България да прави каквото си поиска”.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source