ЗЕМЯТА ПОЛУДЯ: BBC: Предупреждението за цунами на Соломоновите острови е било отменено

0
596

Хониара. Предупреждението за цунами е било отменено в някои от южните части на Тихия океан след силното земетресение от 7,8 по скалата на Рихтер, ударило Соломоновите острови, предава BBC. Електричеството и комуникациите са били прекъснати в много райони, но няма информация за пострадали и разрушения. Потребителите на социалните мрежи съобщават, че жителите в някои места са били евакуирани.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог: Силните земетресения в Индонезия са често явление

Банда Ачех. Най-големият архипелаг в света, Индонезия, представлява арка от вулкани и тектонски разломи. Така, силните земетресения в Индонезия са често явление. Специално, западно от Суматра е оформена граница между Индо-Австралийската плоча и плочата Сунда. Това съобщи за “Фокус” Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН). Земетресенията, започнали в сряда 7 декември, са резултат от движение на подложката на Индийския океан в приблизително северна посока. В зоната на сблъсъка между двете мегаплочи скоростта на придвижване е малко над 5 сантиметра в година – бързи движения, пораждащи земетресения и вулкани. Новата сеизмична активност в Северна Суматра стартира с магнитуд 6.5. Земетресението може да се категоризира като силно и плитко – дълбочина на източника 8- 10 км според определенията в Американския и Европейския центрове. Епицентърът е в провинция Ачех, община Пидие Джая, на 90-95 км югоизточно от Банда Ачех, административен център на провинцията. Освен в Индонезия, земетресението е усетено още в Малайзия и Тайланд – до 1050 км в Банкок. По сведение от Индонезийската агенция по метеорология, климатология и геофизика на 7 декември има регистрирани стотина афтершока. Европейският сеизмологичен център обявява 5 вторични труса с магнитуди между 3.9 и 4.6, Американският център – само един с магнитуд 4.5 (илюстрация по данни от usgs). Доста вероятно е в близко време да се попълни липсата на земетресения с магнитуд 5-5.5.
Когато рано сутринта в сряда (5:03 местно време) удря земетресението, повечето жители или спят или се подготвят за утринна молитва.

Настъпва паника – още не е забравен ужасът от преди 12 години (вж по-долу); стотици хора побягват към по-високи места, опасявайки се от цунами. Земетресението не създаде условия за образуване на цунамни вълни. Обаче, още веднага след случване на земетресението, местните власти съобщават, че из цялата провинция Ачех има силно засегнати строителни обекти: срутен куполът на Самаланга, централна джамия в Пидие; прекратено електрозахранване в Пидие Джая поради паднали електрически стълбове, съборени и телефонни стълбове. Имало разрушени къщи (вкл напукани стени и изместени покриви), сринати стари дюкянчета и повредени пътища. По-късно, обаче, Индонезийският Национален борд за управление на бедствия съобщава за „много” повредени и рухнали сгради, магазини и джамии – на 8 декември уточнява „686 разрушени или повредени постройки” (detik). Аюб Бен Аббас, регент на Пидие Джая, оповестява, че 30% от територията на регентството е силно засегната от земетресението. В най-силно засегнатия район са съставени координационни центрове за управление на спасителните дейности. Наред с представители на министерства и индонезийският червен кръст, в акциите по снабдяване на населението участват и 33 хиляди доброволци. Социалното министерство вече е отпратило палатки, постелки, завивки и храни към областта Пидие Джая. Червеният кръст се грижи за медицинското оборудване. Религиозни и цивилни организации предлагат помощи на семейства на загинали.
На 26 декември 2004 г на 220 км в южна посока става земетресение с гигантска мощ и епицентър в акваторията на Индийския океан, западно от Суматра. Серия от силни земетресения, продукт на същата субдукция (подпъхване), която създава мощния трус с магнитуд 9.1, напуква земната среда северно от неговия епицентър. Образува се руптура с дължина около 1500 км. Супер-мощното земетресение от 2004 и последвалото го цунами причиняват близо 300 хиляди човешки жертви и засягат територии на 10 държави в Южна Азия и Източна Африка. Много сгради понасят непоправими щети в Банда Ачех – сега на 90 км от новия епицентър и Меулабо – сега, както и тогава на около 95 км; разтревожени от усетени сътресения тогава са и жители на Бангладеш, Индия, Малайзия, Тайланд, Мианмар, Сингапур, Малдивите, Шри Ланка. Непосредствено на юг от епицентъра на катастрофалното декемврийско земетресение, през март 2005 удря нов мощен трус с магнитуд 8.6. Нови 915 изгубени животи – повечето поради силно уязвими постройки след действието на предходните трусове. Това земетресение е усетено на разстояния до 1000 км – в тайландската столица Банкок. Дължината на руптурата, оформена от земетресението през март 2005 и неговите вторични трусове е около 160-200 км. Земетресенията през 2004-2005 година се генерират около видимия израз на рова Сунда – границата между сблъскващите се мегаплочи.

Хониара. Повторен трус е регистриран на Соломоновите острови, предава Европейският средиземноморски сеизмологичен център.
Магнитудът му е 5,9 по скалата на Рихтер, а дълбочината – 10 км. Намира се на 57 км западно от град Киракира и на 190 км югоизточно от столицата Хониара.

Хониара. Трус с магнитуд 8,0 по скалата на Рихтер регистрира Европейският средиземноморски сеизмологичен център на островната държава в южния Тихия океан Соломонови острови.
Епицентърът е на дълбочина 40 км и се намира на 67 км западно от град Киракира и на 204 км югоизточно от столицата Хониара.

http://www.focus-news.net