Земеделски производители от Видинско се включват в националния протест (СНИМКИ)

0
98
Земеделски производители от Видинска област ще се включват в националния протест, който е обявен за утре 18 септември. Протестът е срещу решението на Народното събрание за прекратяване забраната за внос в България на украинско зърно и земеделски продукти.

Над 100-150 тежки селскостопански машини, земеделски производители- представители от различни браншове, ще де включат в протеста, който ще започне в 10 часа, каза за “Фокус“ Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите. Той допълни, че протестиращите с техниката ще блокират движението в района на надлеза, който свързва пътя Видин-с. Капитановци за поне два часа. Протестът е подкрепен и от представители, работещи в сферата на растениевъдство, животновъдство, пчеларство и други.

Обединената позиция на земеделските производители е срещу решението на Народното събрание за прекратяване ветото за внос в България на украинско зърно. Те се обявяват и срещу вноса на други земеделски продукти -зеленчуци, растителни масла, сухи млека, мед и др, каза още Андрейнски. Земеделските производители са решени да отстояват интересите на бранша, допълни Жечко Андрейнски. Той бе категоричен, че протестът е и в защита интересите на българските потребители, защото цените на стоките в магазините не само няма да намалеят, какъвто мотив се посочва от управляващите за вдигане на ветото, а дори ще се повишат. 

До решението за протестни действия в цялата страна се стигна след проведена национална среща в Арбанаси, в която участваха представители на 26 браншови организации от сектор “Земеделие”. Срещата бе провокирана от приетото в Комисията по икономическа политика и иновации, а впоследствие и в парламента, решение да отпадне забраната за внос на определени продукти – пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, с произход от Украйна след 15 септември 2023 г.

 

 

 

 

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник